Hírek

Aratás – Közepes termésátlagok Veszprém megyében

Az elmúlt hetek extrém hőségében learatott gabonák egyértelműen jó minőségűek, a közepes megyei hozamok mögött viszont nagy a területi differenciálódás – közölte a megyei kormányhivatal az aratási bizottság ülése után.

Az aratási koordinációs bizottság értékelése szerint a termésátlagok Veszprém megyében az elmúlt évekkel összevetve közepesnek mondhatók, viszont a június végi várakozásokhoz képest az őszi búza jobb hozamot produkált.
    
A kukorica- és napraforgótáblák nagyon szenvednek a csapadékhiánytól, napról napra romlik a napraforgó-állományok kondíciója is – áll a közleményben.
    
A parlagfű-szennyezettség nem csak a mezőgazdasági területeken figyelhető meg: a tarlók parlagfű borítottsága csökkent az elmúlt évekhez képest; a tapasztalatok szerint a gazdák egyre nagyobb figyelmet fordítanak a betakarítást követő utómunkálatokra, a parlagfű terjedésének megakadályozására – állapította meg a bizottság.
    
Jelentésük szerint az őszi árpa termésátlaga meghaladja a 3,1 tonnát, az őszi búzáé 3,3 tonna felett van, a repcénél a termésátlag eléri a 2 tonnát hektáronként.
    
A megyei betakarítási adatok szerint őszi búzából 88 ezer tonna, repcéből 22 ezer tonna, őszi árpából pedig 17 ezer tonna a betakarított összes termés mennyisége.
    
A bizottság közlése szerint az elmúlt évekhez hasonlóan a megyében nincsenek raktározási gondok.
    
A rendőrség tájékoztatása szerint az aratást végző munkagépek közúti ellenőrzése során kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltak, az aratás nagy része problémamentesen zajlott le.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook