Hírek

Átadták a Kukorica Termésverseny díjait! Az év kukoricája a DKC4717-es hibrid lett!

Az idén tíz éves Magyar Kukorica Klub, hatodik alkalommal tartotta meg a gödöllői Grassalkovich Kastély Lovarda termében a Kukorica Termésverseny Ünnepélyes díjátadóját. Az év kukoricája a DKC4717-es hibrid lett!

A rendezvényen a klub elnöke, dr. Szieberth Dénes köszöntötte a megjelenteket, majd „Precíziós technológiai alkalmazások elemzése a kukorica és a búza termesztésében” címmel tartott előadást Prof. Dr. Jolánkai Márton. Az előadó kitért a  precíziós technológia alkalmazásának előnyeire is, mely elmondása szerint a hely-specifikus talajmintavétel, adat felvételezés, és –értékelés, amely lehetővé teszi a beavatkozások igények szerinti változtatását. Hallhattuk, hogy a pontos szántóföldi helymeghatározás minimálisra csökkentheti a művelési átfedéseket, illetve a kihagyott területeket. Ezen felül a precíziós technológia lehetőséget ad a rossz vezetési viszonyok – eső, por, köd, vagy sötétség – esetén is a munkavégzésre, s a pontos hozamtérképek folyamatos vissza-ellenőrzést jelentenek a jövőbeli hely-specifikus alkalmazásokhoz. Ráadásul a precíziós eszközök csökkentik az emberi hibatényező káros következményeit (sorközművelés, permetezési, és szórási pontosság stb. esetén).

őt követte Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István egyetem dékánja, aki „Az okszerű talajművelés – lehetőség a talajok védelmének szolgálatában” címmel tartotta meg előadását. Az előadásban szó esett a talajművelés magyarországi tendenciáiról, melynek jellemzőit az előadó néhány pontban foglalta össze. Így felhívta a figyelmet arra, hogy a jó termőhelyi adottságok mellett szélsőséges időjárási jelenségekkel kell megkűzdeniük a gazdáknak. Gyuricza Csaba elmondásából kiderült, hogy az okszerű talajműveléshez feltétlenül szükséges a javuló technikai színvonal, a szaktudás jelentőségének felismerése, s a legújabb kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása.

Az előadók sorában Szanyi István következett, aki a DKC4717-es hibrid abszolút győzelmének is örülhetett. A Monsanto Hungária Kft. régióvezetőjének előadását „Perspektívák a kukoricatermesztésben (Az újabb világrekord fényében)” címmel hallgathatták meg a jelenlevők. Mit gondolnak, melyik a világ legnagyobb volumenben termesztett növénye? Szanyi István erre is megadta a választ! Ez a kukorica, amiből 939 millió tonna a világ igénye évente. Ráadásul a világ kukorica igénye a következő évben az előrejelzések szerint 12,6 millió tonnával növekszik évente! Majd megtudhatták a résztvevők, hogy a Monsanto világszerte mit tesz azért, hogy ez az igény kielégíthető legyen. A Monsanto világszinten 375 milliárd forintnyi összeget költ kutatás-fejlesztésre, vagyis csaknem napi egymilliárd forintot. Ennek köszönhetően olyan versenyelőnyökhöz jutott, mint a rendelkezésre álló globális genetikai adatbázis, a vezető szerep a technológiai felfedőz stádiumban vagy éppen a legnagyobb tesztelési kapacitás. Mindezek után nem csoda, ha a Dekalb kukoricákkal újabb és újabb termésrekordok dönthetőek meg.

Az előadások után a késő délelőtti-kora délutáni program a termésverseny értékeléséről, majd a díjak ünnepélyes átadásáról szólt. A díjkiosztó során köszöntötték a VI. Kukorica Termésverseny Kárpát-medencei Nagydíjának nyerteseit, Magyarországról Papp Mihályt, és Szerbiából, azon belül is a Vajdaságból Borsos Csabát. VI. Kukorica Termésverseny Országos versenyét szintén Papp Mihály nyerte, aki a DKC4717-es hibriddel érte el az idei csúcsot, a 16154 kg/ha termést. Második helyen a Hergevica Kft. végzett, míg a harmadik Papp György lett.

 

 

 

 

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook