2021.09.18., szombat , Diána

Terménypiac

2015. július 30. csütörtök • 13:04

Az EU kisebb gabonatermésre számít

A tartós és intenzív hőhullámok miatt az idei gabonatermésre vonatkozó előrejelzését lefelé módosította az Európai Unió szakbizottsága.

Az Európai Bizottság Mars Mezőgazdasági meteorológiai részlege hektáronként 0,13 tonnával 5,19 tonnára csökkentette hektáronként az idei évre az uniós cereália-termés átlagára vonatkozó becslését, ami így már 9 százalékkal kisebb a tavaly betakarított mennyiségnél és jóval alacsonyabb, mint az elmúlt öt év átlaga.

Miközben Észak-Európában több eső esett a kelleténél, a Mars kiemelte, hogy a hosszantartó és intenzív júliusi hőhullámok fontos termőföld területeket sújtottak Ausztriában, Csehországban, Észak-Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Magyarországon és Németországban.

Most a Mars a viszonylag vérmes, hektáronkénti 1,95 tonnás napraforgó termés előrejelzését 0,13 tonnával lefelé módosította, de az még mindig meghaladja az öt éves átlagos szintet.

Így most az EU országokban átlagosan 6,71 tonnára prognosztizálják a hektáronkénti kukoricatermést, ami 0,51 tonnával alacsonyabb az utolsó előrejelzésnél, és 1,36-tal kevesebb a tavalyi termésnél. A tavaszi árpa esetében 3,87 tonnás termést várnak hektáronként, míg a repce esetében 3,23 tonnát. Ezek a számok 0,29, illetve 0,34 tonnával kisebbek a tavaly betakarított mennyiségnél.

blog.syngenta.hu

Azt olvasta már, hogy mire számít a FAO és az USDA, és ez milyen irányban befolyásolja a terményárakat?

 

 

  • 2015. július 30. csütörtök • 13:04
  • TÉMA: Terménypiac  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.