Hírek

Az őszi árpa árának aligha tapsolnak a gazdák… A búza se lesz ötvenezer forint felett!

őszi búzánál a tavalyihoz hasonló induló felvásárlási ár, de javuló minőség várható. Az elmúlt évben őszi búzából világszerte rekordmennyiség termett, a kenyérnek való minőségével azonban nem feltétlenül lehetett dicsekedni. Hogy idén mennyit kínálnak az új búzáért úgymond „kombájn alól” a kereskedők, az napokon belül elválik…

Az őszi árpa esetében a 36-37 ezer forint körüli tonnánkénti áraknak azonban aligha tapsolnak a gazdák. Annak meg főleg nem, hogy az árpa ára általában az őszi búza kapcsán is iránymutató szokott lenni. – A tavalyi rekordtermés után idén sem sokkal kevesebb búzát vár a világ, ezért bizton állítható, hogy a világpiac határozza majd meg a belföldi árakat is. Mondom ezt annak ellenére, hogy itthon a tavalyi 5,2 millió tonnás hozam után (csökkenő termőterület mellett) csupán 4,5 millió tonnás búzatermés várható. Ami mégis reményt adhat, az a javuló minőség – tájékoztatta a Naplót Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója.

Fordítva történt

Elmondása szerint egy átlagos évben a búzák 65-70 százaléka étkezési, és csupán a többi takarmány minőség, tavaly azonban nálunk ez éppen fordítva alakult. – Előfordult, hogy 150-200 kilométert is utazni kellett azért, hogy megfelelő minőségű alapanyaggal láthassuk el a malmainkat. Idén mindenképpen jobb búzák lesznek, bár a májusi tartós szárazság miatt gyakori, hogy megszorul a kalászban a szem. Ez pedig nehezíti az őrlést, ráadásul a búza paramétereit is rontja – engedett betekintést a kulisszák mögé a szakember. Lakatos Zoltán mindezek tükrében úgy látja, hogy az elmúlt évihez hasonló induló árakra lehet számítani, azaz egy tonna búza ára közelebb lesz a negyven-, mint az ötvenezer forinthoz. Kérdésünkre, hogy javuló minőség mellett mégis miért a változatlan ár, elmondta: tavalyról mintegy 800 ezer tonna búza készleten maradt, ami ugyancsak nyomja a piacot. – A gyengébb búzákat is sokan a végtelenségig tartogatták, arra számítva, hogy lesz még azokból 60 ezer forintos árualap. Nem lett, a termény pedig a nyakukon maradt – tekintett vissza az elmúlt hónapok történéseire a vezérigazgató.

Forrás: haon.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés