Hírek

Beindult az állami búzafelvásárlás

A tavalyinál lényegesen jobb gabonatermés várható Magyarországon, az állami felvásárlás és bértárolás beindulása nem befolyásolja jelentősen a piaci árakat. Kedden 42 ezer forint volt a központi felvásárlási ajánlat.

A terméshozamok és a minőség országszerte jelentős változásokat mutat ugyan, de az aratás eddigi tapasztalatai alapján az már biztosnak látszik, hogy idén a tavalyinál lényegesen jobb termés várható. Az őszi búza vetésterületének nagyjából harmadán fejezték már be a betakarítást, eddig a mennyiség fele jó minőségű, a többi inkább takarmánynak alkalmas − mondta a Napi Gazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)legfrissebb adatai szerint az 1,093 millió hektáros terület 38 százalékát aratták le eddig a gazdák, az országos termésátlag 4,6 tonna hektáronként és mintegy 1,93 millió tonna már a magtárakba is került.

A legjobb hozamokat Tolna megyében (közel 6 tonna hektáronként), Baranya megyében (5,35 tonna), a legalacsonyabbat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (4 tonna) érték el a termelők. A VM szerint a búza minősége jó, sok helyen pedig kiváló. Tavaly a betakarított 1,051 millió hektáron − 3,74 tonnás hektáronkénti termésátlaggal − 4 millió tonna volt az összes őszi búza termésmennyisége. A felvásárlási árak a fizikai piacon minőségtől függően tonnánként 38−45 ezer forint között naponta változnak − tette hozzá Vancsura. Főként a nagy nemzetközi kereskedők és vállalkozások vásárolnak, a horvát, illetve bosnyák kereskedők még nem jelentek meg a déli megyékben, északon azonban jelentős a lengyel kereslet a jó minőségű búzára. A nagy kereskedők részéről elsősorban a takarmánybúzára van jó − olykor a malmi minőségnél is jobb − áron kereslet, de az átlagos takarmánybúzaárak tonnánként 40−41 ezer forint körül alakulnak, a kifejezetten takarmányozási célra használt tritikáléra pedig tonnánként 45 ezer forintos ajánlat is akad.

Közben beindult az állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. által indított felvásárlás, illetve bértárolás is a legtöbb telephelyen, igaz, akad olyan is, ahol várhatóan csak a jövő héten kezdődik a szállítmányok fogadása. Összesen 9 telephelyen várják majd a termelői felajánlásokat a nemrég meghirdetett, mintegy 30 ezer tonnás felvásárlási akció keretében. A cég csak a szigorú minőségi feltételeknek megfelelő malmi búzát vásárol, naponta változó árakon és legkevesebb 10 tonna beszállított mennyiségtől. A keddi felvásárlási ajánlat nettó 42 ezer forint volt az összes telephelyen, ami az őstermelők esetében a kompenzációs felárral együtt 45 ezer forint körül alakul. Szakértők szerint a 30 ezer tonnás állami felvásárlásnak nem lesz érdemi hatása az itthoni gabonapiaci árakra (a tapasztalatok is ezt támasztják alá, többnyire jobb árakat kínálnak a piaci felvásárlók).

A 2013-ban betakarításra váró mintegy 1,774 millió hektárnyi terület 62 százaléka − 1,093 millió hektár − őszibúza-, 11 százaléka − 193 ezer hektár − pedig ősziárpa-vetés. Az őszi árpa betakarításával a VM szerint gyakorlatilag végeztek a gazdák, a termés 99 százalékát learatták − a 193 ezer hektáros területen 4,46 tonna volt a hektáronkénti országos termésátlag, ami jelentősen meghaladja a 3,8 tonnás tavalyi hozamot.

A megyei adatok szerint 2013-ban a leggyengébb, hektáronkénti 3,7 tonnás hozamot a nógrádi táblákon produkálta az őszi árpa. A legjobb termésátlagot Tolna megyében jegyezték 5,3 tonnával hektáronként, kiemelkedő hozamot ért el Fejér megye is, 5 tonnás átlaggal. őszi árpából mostanáig országosan 856 ezer tonna került a tárolókba.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés