Hírek

Csak az ár mozog a magyar gabonapiacon

A hét végén befejeződött az aratás, a gazdák nagyjából végeztek a tarlóhántással és a szalma betakarításával is, jelenleg pedig már az augusztus végén kezdődő repcevetéshez szükséges talajmunkákat végzik. Csapadék nélkül azonban aligha lesz értelme belevágni az olajnövény vetésébe, mert könnyen úgy járhatnak, mint tavaly ősszel, amikor a vetések egy része ki sem kelt.

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint a betakarított búza mennyisége a legutolsó termésbecslésnek megfelelően 4 millió tonna. Élelmezési célra a hazai búza felhasználása évi 1,2 millió tonna körül alakul, míg a takarmánycélú felhasználás további 0,9−1 millió tonnát köt le. Ezek alapján a hivatal szerint a belföldi felhasználást meghaladó árukészlettel számolhatunk.

A világ gabonatermő vidékein pusztító aszály miatt egyre feljebb kúsznak az árak, az étkezési búzáért tonnánként 65−70 ezer forintot is megadnak a kereskedők. Ennek ellenére átmeneti csend és kivárás van a piacon: akad, aki további emelkedésben bízik, és van, aki árcsökkenés reményében nem vásárol − mondta a Napi Gazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az eddigi értékesítések leginkább a kisebb termelők raktárhiánya miatt, illetve a termeltetési szerződések visszafizetése érdekében bonyolódtak. Tudomásunk szerint eddig nem volt gond a szerződések zárásával, illetve a hitelek visszafizetésével, és várhatóan a továbbra is emelkedő árak mellett a napraforgó, illetve kukorica termeltetési hiteleinek törlesztésével sem lesz gond, így kisebb lesz az eladói oldalon lévő nyomás is a búza esetében − közölte az elnök. Ágazati hírek szerint a malmoknak gondjaik lehetnek a beszerzésekkel, mert egyre kevésbé bírják pénzzel a drágulást.

A kukorica esetében a Nébih július 27-i hivatalos termésbecslése 6,15 millió tonnás eredménnyel számol (2011 tényleges eredménye 7,99 millió tonna), ezt az aszály, illetve a hőség jelentősen ronthatja. A saját becslésünk szerint augusztus elején még 5 millió, az újabb kánikula miatt azonban most már csak 4 millió tonnás termést várunk − mondta Vancsura József. Az ára a világpiaccal összhangban emelkedik, jelenleg már meghaladja a 65 ezer forintot.

A napraforgó-állományok jelenlegi állapota gyenge-közepes terméskilátásokat mutat, a várható termést a Nébih-felmérés 1,29 millió tonnára becsülte, az eredményt itt is az időjárás ronthatja tovább. A helyzet térségenként, régiónként más és más, de az átlagosnál rosszabb a későn vetett és gyenge termőhelyi adottságú, továbbá a teljes csapadékhiányban szenvedő területeken. Ha folytatódik a kánikula, akkor már a hét végén megkezdődhet a napraforgó-betakarítás a déli megyékben − számolt be Vancsura −, ha pedig lehűl az idő vagy csapadék lesz, akkor 15-e körül.

Betakarítási helyzet* (ezer tonna)
Növény Betakarított termés Tőzsdei ár (BÉT, ezer forint/tonna)
őszi árpa 674,8 61,5
Tavaszi árpa 306,2**
Repce 399,8 136
*július 31-i adatok
**94 százalékos betakarítás mellett
Forrás: Forrás: jelentések

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés