Hírek

Drónok és robotok bemutatója Szombathelyen

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete szervezte meg azt a bemutatót Szombathelyen, ahol az érdeklődők, gyakorló növényvédő szakemberek, növényorvosok, gazdák megismerkedhettek a drónok alkalmazásával.

A bemutatót Both Gyula, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete elnöke nyitotta meg. Beszédet mondott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. A bemutatón több olyan mezőgazdaságban közismert szolgáltató is megjelent, akik érdekeltek és érdeklődnek a mezőgazdaság legújabb eszközeinek megismerésében. Ezek közül az eszközök közül a legfrissebb újdonságnak a drónok bizonyultak.

A mezőgazdaságban alkalmazható drónok olyan pilóta nélküli repülő eszközök, amelyek kis súlyú szenzorok hordozására alkalmasak. Ezek a kis súlyú szenzorok általában kamerák, hiszen a mezőgazdaságban a területek felmérése az elsődleges cél. A drónok bemutatója az AGRÁRIN Kft. elméleti bevezetése után a forgószárnyú eszközök röptetésével kezdődött, aminek indoka a szél feltámadása volt. Mivel a drónok alkalmazása bizonyos szélsebesség felett nem ajánlott, az eredeti program felcserélése indokolttá vált. A forgószárnyú drónok rövidebb repülési idővel, tervezett útvonalon haladnak és készítik a felvételeket. Az esetek nagy részében nem csak a látható-fény tartományban, hanem a közeli infravörös tartományban is felvételeznek, majd a képfeldolgozási eljárásokat követően a képeket összeillesztve és kiértékelve segítenek hozzá egy terület megismeréséhez.

A merevszárnyú drónok közül a célközönség az ESRI Magyarország Trimble UX5 típusú eszköz repülését követhette nyomon. Ennek a dróntípusnak az előnye, hogy jóval több időt tud a levegőben tölteni, mint a forgószárnyas gépek, ezért az egy felszállásból felvételezhető terület nagysága jelentősen megnövekszik.

A repülő eszközök bemutatója a szervezők szándékához igazodva eloszlathatta az eszközök használatának misztikumát, azonban félrevezető lenne a bemutatókon látottak alapján leegyszerűsítve kezelni a dróntechnológiát. A repülő eszközök valójában csak eszközhordozók, a mezőgazdasági alkalmazás akkor kezdődik csak, amikor a hordozott szenzorok felvételeit elemezni lehet. Ehhez megfelelő informatikai tudásra és eszközparkra is szükség van, ezért várható, hogy a földközeli távérzékelés a mezőgazdaságban szolgáltatásként fog elterjedni.

Forrás: agroforum.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés