2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Terménypiac

2012. június 28. csütörtök • 09:34

Egészséges, jó minőségű gabonatermés várható

Az őszi árpa után megkezdődött az őszi búza aratása is az országban, kenyérgabonából a tavalyihoz hasonlóan 4 millió tonna termés várható - mondta Czerván György az Aratási Koordinációs Bizottság idei első ülését követő sajtótájékoztatón.

Az államtitkár szerint a 4 millió tonna körüli őszibúza-termésből - a belföldi szükségleten felül - 1 millió tonna körüli mennyiség juthat exportra. Az előrejelzések szerint a világpiacon keresik majd a magyar búzát, mivel több országban is kevesebb lesz a termés a szokásosnál.
Az agrárgazdaságért felelős államtitkár közölte: az őszi árpából eddig a 176 ezer hektár vetésterület mintegy 35 százalékán végeztek a betakarítással. A hektáronkénti termésátlag 4 tonna körül lehet.
Az őszi búza vetésterülete 1,08 millió hektár, mintegy 100 ezer hektárral több a tavalyinál. A szakemberek 3,8-3,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal kalkulálnak. Így az idén mintegy 4,0 millió tonna kenyérgabona kerülhet a magtárakba. Az őszi búza aratásával eddig 2.650 hektáron végeztek.
Az időjárási anomáliák - a fagy és az aszály - miatt jelentős eltérések vannak az egyes térségekben várható hozamok között - jelezte Czerván György. Példaként említette az őszi árpát, amelynek átlagos hozama Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hektáronként 4,8 tonna körüli, míg Vas és Veszprém megyében csupán 3,1 tonna körül mozog.
A jelenlegi piaci árakról Czerván György elmondta: az őszi árpáért 45-50 ezer, a takarmánybúzáért 46-49 ezer, az étkezési búzáért pedig 50-55 ezer forintot adnak tonnánként. A repce ára 130-137 ezer forint tonnánként; az időjárás a repcében okozta a legnagyobb károkat, a pusztulás miatt a 163 ezer hektáros vetésterület mintegy 100 ezer hektárral kevesebb a vártnál.
A tavaszi vetésű növények közül a kukoricából és a napraforgóból ígéretes termésre számíthatnak a gazdálkodók - mondta az államtitkár. Kukoricát mintegy 1,26 millió hektáron, napraforgót több mint 600 ezer hektáron vettettek a gazdálkodók.
Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta, hogy a gabonatermesztők felkészültek az aratásra, a gazdálkodók rendelkezésére áll a szükséges gépi kapacitás. A betakarítással várhatóan 3-4 hét alatt végeznek. Egészséges, jó minőségű, fuzárium mentes gabonatermés várható.
Újságírói kérdésre válaszolva Czerván György hozzátette: nem számít a kenyér árának emelésére, mivel a búza ára ezt várhatóan nem indokolja majd.

Forrás:Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.