2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Terménypiac

2014. május 10. szombat • 07:18

Együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az agrárkamara

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken a magyar agrárgazdaság és a magyar árupiac fejlesztésének elősegítése érdekében.

Ez alkalomból ünnepélyes csengetéssel nyitotta meg a kereskedést Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója és Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A partnerek célja egyebek közt, hogy a szorosabb együttműködés eredményeként az agrárpiaci kereskedelem minél nagyobb része a tőzsdére terelődjön.
Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója kiemelte, hogy a magyar szabályozott tőzsdei gabonakereskedés szinte egyedülállónak számít a régióban és Európában is, egészen Párizsig kell menni, hogy hasonló gabonapiacot találjunk. Véleménye szerint a piac potenciálját jelzi, hogy a régióban a varsói tőzsde éppen most gondolkodik azon, hogy gabonapiacát elindítsa. Kifejtette, hogy a szabályozott gabonakereskedés legfontosabb értéke az ártranszparencia. A tőzsdei gabonaárakat széles körben referenciaárként használják az agrárgazdaság különböző területein, továbbá az ártranszparencia támogatja a kormányzatnak a mezőgazdaság fehérítésére vonatkozó célkitűzését is. Közölte, hogy a BÉT elkötelezett továbbfejleszteni az árupiacát, amelynek önálló szekciója van a tőzsdén belül.
Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke kiemelte: a NAK elkötelezett a szervezett és átlátható piaci viszonyok, valamint a versenyképes gazdálkodási feltételek kialakításában, ezért támogatja a tőzsdének az árupiac fellendítésére irányuló törekvéseit. A kamara elsősorban információszolgáltatással segíti majd a tagjait, hogy minél szélesebb körben megismertesse a gazdákkal a tőzsdei gabonakereskedés lehetőségét.
Török Sándor, a BÉT gabonaszekciójának vezetője fontosnak tartotta az utánpótlás kinevelését az agrárgazdálkodásban. Reményét fejezte ki, hogy a két szervezet által indítandó képzésekre az új generáció fogékony lesz és megérti a tőzsdei piac jelentőségét. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a magyar gabonakereskedelem számára negatív hatással járhat Ukrajna és az Európai Unió közeledése. Az unió piacára szabadabban beérkező ukrán termékek ugyanis bizonyos hagyományos piacokról - dél-európai, észak-afrikai - kiszoríthatják a magyar gabonatermékeket. Ez ellen véleménye szerint úgy lehet védekezni, ha a termelők, kereskedők a határidős piac kihasználásával időben próbálják az árakat biztosítani.

 

Forrás: MTI

  • 2014. május 10. szombat • 07:18
  • TÉMA: Terménypiac  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.