Hírek

Emelkednek a gabonaárak a tőzsdéken

A rossz terméskilátások miatt a nemzetközi gabonatőzsdéken emelkednek az árak, a magyar tőzsde azonban csak mérsékelten reagál a kilátásokra – állapítja meg a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében.

Ukrajnában, Oroszországban az idén drasztikusan, akár 20 százalékkal is kisebb lehet a búzatermés az elmúlt évinél. Az elemzés az orosz termést 56,2 millió tonnára becsüli. Az USA-ban 6 százalékkal nő a vetésterület, és eléri a 19,6 millió hektárt.

A kukorica vetésterülete az északi féltekén növekszik, de a készletek csökkenése, és a kereslet emelkedése növeli az árakat. A chicagói árutőzsdén a búza és a kukorica havi jegyzése enyhén emelkedett a 10. héten, most 244, illetve 258 dolláron állt, tonnánként.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában a malmi búza – lejárattól függően – 54-57 ezer forinton áll tonnánként. A kukorica jegyzése 50-52 ezer forint. A chicagói jegyzés – napi árfolyamon – 52.700 forint a búzánál, és 55.700 forint a kukoricánál.

Az olajos magvak közül a szójabab termés 246,5 millió tonna lehet az idén, ez 20 millió tonnával kevesebb a tavalyinál. Repcéből is kisebb termés várható a múlt évinél, viszont a napraforgónál a termőterület és a termésátlag is emelkedik, így nagyobb lesz a termés.

Cukorból többlet várható, ennek ellenére a tőzsdei árak emelkednek. A londoni árutőzsdén a fehércukor jegyzése a januári 600-630 dolláros tonnánkénti árról 630-660 dollárra emelkedett. A New York-i árutőzsdén a nyerscukor határidős ára a tonnánkénti 510-540 dollárról 540-570 dollárra emelkedett.
 
Forrás: Napi.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook