Hírek

Emelkedő árak az agrárpiacokon

Az árupiacok az elmúlt hónapok folyamatos ereszkedése után erős felpattanást mutattak július eleje óta.

Ez nagyban köszönhető volt a szokatlanul forró és csapadékmentes amerikai időjárásnak, amely az agrárpiacokon okozott fellendülést, illetve a gyenge makro kilátások miatt a várakozásokban, és már a gyakorlatban is megmutatkozó jegybanki lazításnak, amely a részben a fémek, részben az olaj piacán segítette az emelkedést.

Az amerikai szárazság okozta terméskilátások jelentős romlása főként a kukorica, de a búza és a szójabab piacán is komoly szárnyaláshoz vezetett. Az évtizedek óta nem látott aszály okozta piaci feszültségek természetesen a hedge fundokat is aktivizálták, akik amellett, hogy nagy mértékben vásároltak a termékekből az opciós és határidős piacokon, a korábban kiépített short pozícióikból is menekülni kezdtek. A kukorica piacán a hedge fundok nyitott short állománya például két hét alatt felére esett.

Feleződtek a shortok a búzánál is, ahol a pozíciók lezárása viszont már május végén egy pánikszerű zárási hullámmal kezdődött.

A fontosabb mezőgazdasági termékek között a szójabab kivételt képez, hiszen ott a szárnyalás ellenére is egyre többen várják már a nyersanyag árfolyam-csökkenését.

A teljes cikket a Portfolio.hu-n olvashatja! Kattintson ide!

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés