Hírek

Folytatódik a gabonarally

Nem esett elég eső a hétvégén az amerikai középnyugaton, ezért ismét csúcsa közelébe emelkedett a kukorica, a szójabab és a többi gabonaféle jegyzése.

Bár a múlt héten egyes befektetők már a profitrealizálással próbálkozhattak, amit a várható amerikai esőzések hírei erősítettek meg − a szójabab ára a chicagói árutőzsdén 5 százalékkal, a búzáé 4,6 százalékkal, a kukoricáé pedig 4 százalékkal esett a lokális csúcshoz képest −, ám az elemzők és az események erre rácáfoltak. A legtöbb mezőgazdasági szakértő szerint az utóbbi ötven év legsúlyosabb aszályával küszködő Egyesült Államokban az idei kukoricatermés már menthetetlen, ezen az átmeneti, a vártnál kevésbé kiadós esők sem segíthetnek.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA heti jelentése szerint pedig tovább romlott a szójababtermés minősége. Árupiaci elemzők szerint olyan hosszú távú trend alakult ki, amiben sokáig aligha várható korrekció − már csak azért sem, a Fekete-tenger környéke és a dél-amerikai termények felől is egyre több a negatív kockázat.

Hétfőn ezért már ismét az egy héttel korábban elért csúcsok környékén jártak a mezőgazdasági termények: a kukorica busheljével 8,20 dolláron kereskedtek, ami már majdnem elérte az egy héttel korábbi 8,24 dolláros csúcsot, és jelentősen elszakadt a néhány nappal ezelőtti 7,74 dolláros mélyponttól.

A búza esetében a legfrissebb ár 9,14 dollár volt bushelenként, ami közel van a 9,44 dolláros csúcshoz (az ezt követő lokális mélypont 8,56 dollárnál volt), a szójabab busheljét pedig 17,59 dolláros csúcshoz képest valamivel alacsonyabban, 17,18 dolláron jegyezték tegnap, itt a lokális mélypont 16,28 dollár volt.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés