Hírek

Hektáronként három tonna őszi árpát takarítottak be Veszprém megyében

Közepes mennyiséget, hektáronként három tonna őszi árpát takarítottak be Veszprém megyében, szálas takarmányból pedig biztosan hiány lesz – mondta az MTI érdeklődésére Boros Gábor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója szerdán.

Az őszi árpa 75 százalékát, 4075 hektáron már betakarították, a termésátlag valamivel több mint 3 tonna volt hektáronként, ami közepes termésnek számít és alatta marad a 3,2-3,3 tonnás előzetes becsléseknek. A 30 ezer hektáron termesztett őszi búzának eddig mintegy 10 százalékát takarították be a gazdák 2730 hektáron, a termésátlag 3,5 tonna hektáronként, ami szintén közepes hozam.
    A repcében nem csalódtak a gazdák, a több mint 11 ezer hektár 30-35 százalékát betakarították, a termésátlag pedig 2 tonna felett van – előzetesen 2 tonna alá várták a termést – sorolta Boros Gábor.
    Megjegyezte: a hozamok nem töltötték el optimizmussal a gazdálkodókat, őszi árpából és őszi búzából nagyobb mennyiséget vártak, de az aszályos, száraz időjárás, valamint a fagyok nem kedveztek a növénytermesztőknek.
    Boros Gábor szólt arról is, hogy az állattenyésztők szalma- és szálastakarmány-hiányról számoltak be, ami a rapszodikus időjárás következménye; aki nem termelte meg magának, gondban lesz a takarmányozással.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés