Hírek

Ismét engedélyezett a Redentin 75 RB a pockok elleni harcban!

Idén is óriási károkat okozhat a mezőgazdaságban, hogy az enyhe tél miatt elszaporodtak a pockok. Tavaly a Dél-Alföldön volt olyan terület, ahol több tízmilliós kárt okoztak. A rágcsálók ellen ismét lehet vegyszerrel védekezni.

A szakemberek azt tanácsolják a termelőknek, hogy időben lépjenek, mert ha a rágcsáló elszaporodik, a környező földeket is tönkreteszi. 2014-ben a legnagyobb kárt Makó és Szentes környékén okozták Csongrád megyében a mezei pockok. Egyes területeken szinte teljesen elpusztították a termést. Az enyhe tél kedvezett a rágcsálóknak. „Átteleltek, és bár a belvíz kicsit visszavetette az életterüket, tehát kiöntötte őket a járataikból, nagyon sok termény kint maradt a belvíz miatt, azon tudnak ugyanúgy szaporodni a kártevők. Úgy gondolom, ez nagy probléma” – fogalmazott Kádár József, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke.

A veszélyeztetett területek felmérését már megkezdték. „Irodalmi adatok és gyakorlati tapasztalatok alapján kettő lakott járat száz négyzetméterenként veszélyhelyzetet teremt” – mondta Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője.

A mezei pockok elszaporodása talajműveléssel megelőzhető, de a vegyszeres védekezést is engedélyezik. „A védekezésre három engedélyezett készítmény van Magyarországon, ezeknek állandó engedélyük van. Ha a lakott járatok száma jelentősen meghaladja a kettőt, akkor szükséghelyzeti felhasználásra a Nébih engedélyezte a Redentin 75 RB nevezetű pocokirtó készítményt, amelyet a hatóságnál bejelentve, tehát a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságánál regisztrálva lehet növényvédelmi szakirányító felügyelete mellett felhasználni” – közölte az igazgató.

Forrás: mno.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook