Hírek

Izgalommal várják a gabonaaratást

A 2015 évi gabonaaratással kapcsolatos prognózisok májusban még nagyon optimisták voltak, aztán jött a szárazság.

„Az elmúlt napok hőségében véglegesen elpárologtak a reményeink”, mondta Jürgen Hirschfeld, a Landvolk gazdaszövetség növénytermesztési bizottságának elnöke, az évente megrendezésre kerülő gabonakörút alkalmából, melyet a Landvolk Alsó-Szászországban, Sulingenben rendez. Hat millió tonna gabonaterméssel, egy legjobb esetben is átlagos gabonatermést vár Alsó-Szászországban. A minőség azonban még kérdéses.

A rozstermés ugyanakkor átlagon aluli lesz, mivel az öntözés a kedvezőtlen árak miatt nem éri meg, és a növények egyes helyeken a szárazság miatt rettenetes károkat szenvedtek, közölte Hirschfeld. Néhány rozsföldet már teljes egészében learattak szilázsnak a biogáz üzemek részére. 
„Alsó-Szászországban az öntözés rendkívül fontos, ezt az idei év újra megmutatta”, mondta Hirschfeld, és felszólította a gazdákat, hogy a vízellátást tekintve dolgozzanak ki hosszú távú stratégiákat. „Öntözés nélkül a szántóföldi művelést Hannovertől északkeletre befejezhetnénk”, erről Alfred Reisewitz, az Agravis Rt. gabonakereskedője is meg van győződve. ő szintén csak átlagos termést vár, az export terén viszont fesztült konkurencia helyzetre számít. 

Franciaországban várhatóan sokkal jobb lesz a termés, mint az előző évben. A rossz minőség miatt tavaly a Franciák nem tudtak a szokott módon Észak-Afrikába szállítani, és Németország 2014-ben közel három millió tonna búzát exportált Algériába és Marokkóba. Ebben az évben a Németországból származó gabona mennyisége valószínűleg 100.000 tonna alatti lesz, ugyanakkor Ukrajna és Oroszország is előretörnek a piacon

Izgalmas marad az alsó-szászországi gazdák számára ismét az árak változása. Hosszú ideig tartó árfolyamesés után a búza ára jelenleg stabilizálódott. A termelők idén az eddigiekhez képest kevesebb előszerződést kötöttek, és jobb árakra vártak”, jelentette ki Konrad Weiterer, az agráripari gazdaságot képviselő országos szövetség elnöke. Az emelkedő árak miatt jelenleg sok gazdálkodó előszerződéssel biztosítja a termése egy részét. 

A kereskedelmi és feldolgozóipari beszerzők ugyanakkor sokáig vártak, és tovább csökkenő árakban reménykedtek. Az Egyesült Államokban várható terméskiesések, és az egész Európára kiterjedő hőhullám ezt a trendet most megfordította. Alsó-Szászországban ebben az évben összesen több mint 846.000 hektáron termesztenek gabonát, ez 30.000 hektárral több, mint tavaly. „ Ha van is terméskiesés, az ellátást biztosítani tudjuk, és a piaci igényeket ki tudjuk szolgálni”, nyilatkozta Franz Engelke a Német Malmok Szövetségétől.

proplanta.de

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés