Hírek

Javában zajlik az aratás, a termés minősége vegyes

Országszerte javában zajlik az aratás, az őszi búza termésátlaga 3,3 és 4,5 tonna között szóródik hektáronként, és a learatott gabona minősége is vegyes, sok helyütt nem tett jót a szárazság.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának legfrissebb adatai szerint 6.238 hektáron 28.553 tonna búzát arattak le, ami hektáronként 4,58 tonnás átlagnak felel meg. Ez alacsonyabb a 2011-es termésátlagnál; tavaly 4,78 tonna búzát takarítottak be hektáronként.
    A Földművelésügyi Igazgatóság információi szerint tavalyi, tonnánként 50-55 ezer forintos áron van kereslet az őszi búzára.
    Tamási Balázs, a Tolna Megyei Agrárkamara vezető tanácsadója arról számolt be az MTI-nek, hogy a takarmánybúzáért 52, a malmi búzáért 54 ezer forintot kínálnak tonnánként. Sok helyen azonban csak takarmánynak alkalmas a búza, a nagy meleg miatti kényszerérés nem tett jót a minőségnek – jegyezte meg. A kamara tanácsadója szerint jelentős szabad búzakészletek lesznek, mert a termelők arra számítanak, hogy a tonnánkénti ár megközelíti vagy meg is haladja majd a 60 ezer forintot.
    Maros Norbert, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára az MTI érdeklődésére szintén a tavalyiakhoz hasonló árajánlatokról számolt be, hozzátéve, hogy értékesítés még nem történt, és az árakban is nagy térségi különbségek vannak.
    Bács-Kiskunban a közel 30 ezer hektáron termesztett őszi árpa aratása a napokban lényegében befejeződött – közölte az MTI-vel a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezető falugazdásza.
    Szabó János elmondta: az árpa termésátlaga hektáronként 4 tonna körüli, ám a hozamokban területenként rendkívül nagy – 2,5-6 tonna közötti – szórás mutatkozik. A termés összességében gyenge-közepes, ám az időjárást figyelembe véve felülmúlja a várakozásokat.
    Az összességében mintegy 72 ezer hektáron vetett őszi búza aratása egy hete tart Bácsban, ahol a napsütéses, száraz időnek köszönhetően a munka mintegy negyedével már végeztek a gazdák. A kenyérgabona az árpával szemben az előzetesen várt hozamok alatt "teljesít" – fogalmazott a szakember. A hozamok eddig 3-3,5 tonna között mozognak – tette hozzá, jelezve, hogy a héten a tritikálé betakarítása is elindult. Az első adatok arra utalnak, hogy ennél a növénynél ugyancsak gyenge, hektáronként 2-2,5 tonnás termés várható.
    A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője, Kiss Róbert elmondta: felgyorsította a kalászosok érését az elmúlt hét rendkívül száraz és meleg időjárása. A megye gazdaságai az őszi árpa aratását már június harmadik harmadában megkezdték, a termést adó közel 18.000 hektárból eddig mintegy 13 ezerrel végeztek. A termésátlag jelenleg megközelíti a 3,5 tonnát hektáronként.
    Egy hete az őszi búza betakarítása is tart: az összesen 137.443 hektáron termesztett kenyérgabonából eddig mintegy 15.000 hektár aratásával végeztek a gazdálkodók; a 3,3 tonna/hektáros átlagtermés közepesnek mondható.
    Az őszi búza az előzetes várakozásoknál gyengébben teljesít, míg az őszi árpa eddig elért termésátlagai jobbak a vártnál – jelezte az igazgató, hozzátéve, ennek oka, hogy az őszi búzánál korai éréscsoportba tartozó, illetve a gyengébb víz- és tápanyag- gazdálkodású, kisebb hozamokat ígérő területek betakarítását kezdték el a termelők.
    A kalászos gabonafélék Szolnok megyei termőterülete az országos termőterület 11 százalékát teszi ki. A gabonafélék közül ez a vidék rendelkezik az országban a legnagyobb őszi búza (az országos termőterület 12,7 százaléka), illetve a második legnagyobb őszi árpa (az országos termőterület 10 százaléka) termőterülettel.
    A helyi termelők mintegy 800 korszerű kombájnnal végezik az aratást. Optimális időjárási körülmények mellett e géppark napi teljesítménye elérheti a 14.000 hektárt.
    Készleten lévő gabona nincs a megyében, az új betakarítású gabonák raktározása a rendelkezésre álló tárolókapacitás bevonásával biztonságosan megoldható, a nyári betakarítási időszakban raktározási gondok nem várhatóak – közölte Kiss Róbert.
    Békés megyében a 101.000 hektár betakarítható őszibúza-terület felénél tart az aratás, a termés 40-50 százaléka már a raktárakban van, az átlagos hozam az eddig betakarított területek adatai szerint megyei szinten 3,7-3,8 tonna körül alakul – tájékoztatta az MTI-t Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. Hozzátette: a termés 95 százaléka kiváló minőségű.
    Varjú Mónika a többi kalászos növényről elmondta: az őszi árpa betakarítása lassan befejeződik, a megyében 12.600 hektár területen átlagosan 3,8-3,9 tonna volt a hozam. A tavaszi árpa betakarítása az őszi búza után indul, 2012-ben a gazdálkodók 9.800 hektárról takarítják be a növényt.
    Az aszályos időjárás a búza termésmennyiségét és minőségét már nem befolyásolja Békés megyében, a kalászokban a szemek biológiai érése az aratás idejére befejeződött, jó a búzák hektoliter súlya, telítődtek a szemek a sok májusi csapadéknak köszönhetően.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook