Hírek

Két héttel korábban kezdődött a kukorica betakarítása Békés megyében

A korábbi évekhez képest két héttel korábban kezdődött el a kukorica betakarítása Békés megyében, a hektáronkénti termésátlag 3,6-3,7 tonna között alakul – közölte a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervezete falugazdász hálózatának vezetője kedden az MTI-vel.

Veres Vilmos elmondta: a falugazdászok jelentése szerint eddig ötszáz hektárról takarították be a kukoricát a termelők, a munka jelentős hányadát a próbavágások határozzák meg, a várható termésátlagról messzemenő következtetés még nem vonható le.

A vezető falugazdász kiemelte: a kukorica termésátlagát az aszály határozta meg. A megyében összesen 77 ezer hektárról takarítanak be kukoricát a termelők 2012-ben. Kukorica aszálykárt a kormányhivatalhoz a termelők eddig 16-17 ezer hektárra jelentettek be, a vetésterület 15-20 százalékára.

A Csorvási Gazdák Termelő és Értékesítő Szövetkezet néhány napja kezdte el a kukorica betakarítását nyolcszáz hektáron. Kelemen Mihály elnök a várható terméshozamról szólva közölte: a gyengébb táblákban, mintegy kétszáz hektár területen 2-3 tonna termés várható hektáronként, ennél jobb lesz a termésátlag mintegy négyszáz hektáron, ahol 3-4 tonnára számítanak. Az elnök kiemelte: a szövetkezet 150 hektáron termelt popcorn fajtát, amiből az aszály miatt gyakorlatilag nincs betakarítható termés. A silókukorica ötven hektár területen 150-200 tonna termést produkált hektáronként, ami átlagos mezőgazdasági évben 600-800 tonna körül alakul.

A békéscsabai Csabatáj Mezőgazdasági Zrt. hatszáz hektáron termel kukoricát, Somlói Zoltán főagronómus a várható hozamokról az MTI-nek azt mondta: nagy lesz az eltérés, ott lesz nagyobb a termés, ahol több volt a csapadék, illetve pillangós növény, vagy búza volt az elővetemény, a többéves kukorica elővetemény most komoly "meglepetéseket" okozhat a termelőknek.

Békés megyében a gabonatermeltető és -kereskedő cégek augusztus utolsó hetétől veszik át a kukoricát a termelőktől, a gazdák többnyire tisztításra és raktározásra adnak megbízást, kevesen értékesítenek. A termelőktől a Csabatáj Mezőgazdasági Zrt. tisztítóüzemeibe eddig beérkezett kukoricatermésről Somlói Zoltán azt mondta: a termelők hektáronként egy és nyolc tonna között takarítanak be, de volt példa arra is, hogy a hozam egységnyi területen nem érte el az egy tonnát. A kukorica felvásárlási ára jelenleg 60-65 ezer forint körül alakul tonnánként.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés