Hírek

Kevés az étkezési minőségű gabona Hevesben

A felénél tart az őszi búza betakarítása – hangzott el a Heves Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság ülésén.

A kenyérgabona mennyisége (4,8 tonna hektáronként) az előzetes várakozásoknak megfelelő, ám a beltartalmi érték nagy szóródást mutat, kevés az étkezési minőségű gabona. A jó, malmi minőségre van kereslet, noha ez árakban még nem jelentkezik, ezért aki tudja, betárolja a gabonát. A repce betakarítása a végéhez közelít, a termésátlag 2,25 tonna hektáronként. Az olajnövény átvételi ára nő, 130 ezer forint körüli tonnánként. A múlt heti vihar kisebb fennakadást okozott az aratásban.

Azok a gazdák, akik emiatt vis maiort, agrárkár bejelentést szeretnének tenni, keressék föl falugazdászukat, a kár észlelésétől számított 15 napon belül ugyanis be kell jelenteni az eseményt. A vihar egyébként főként a Hatvan és Heves környéki gyümölcsösökben okozott károkat.
Jelentős tűzeset kevés volt az elmúlt egy héten, a mezőtárkányi határtüzet viszont a katasztrófavédelem a rendőrség bevonásával vizsgálja. Ott 30 hektár tarló és 25 hektár lábon álló búza semmisült meg. Vasárnap Kömlő mellett 30 hektár tarló égett le.

Forrás: heol.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés