Hírek

Kevesebb a szalma is

A sokéves átlaghoz képest átlagosan 20-25 százalékkal kevesebb kalászos gabonát takarítanak be idén a gazdák. Az aratást megelőző termésbecslések nagyjából beváltak a kalászosokat termesztők földjein. Mindegyik növényfaj kevesebbet termett a termesztési adottságok szerint várható mennyiségnél.

Úgy tűnik, a magas aranykorona értékű szántókon arányosan nagyobb a hozamok csökkenése. E szerint például Kecskemét, Városföld környékén a búzát rendszerint 6 tonna körül adó földeken most 4 tonna széles átlagban a szemtermés. Ráadásul a szárazságban gyengén fejlődött növényeknek a szalmájuk is kevesebb.

– Felső-Kiskunságban, azon belül nálunk, Kerekegyháza gyengébb homokföldjein 10-15 százalékos a kalászosok lemaradása. Ilyen formán 3,5-4 tonna búzára számítunk hektáronként igaz, ez a növény kevésbé jellemző nálunk, a talajok nagy része nem kedvezőek számára. Többnyire tritikálé terem, jelenleg 2,5-3,5 tonnát, ami nem mondható rossznak a helyi körülményekhez képest. Jelentősebb még a rozs, aratását a jövő héten kezdjük. Az utóbbi terményt részben feldolgozzák a malmok, ugyanis az étkezési szokások változásával egyre többet használ belőle a kenyérhez a sütőipar – hallottuk Horváth Gábortól. A kerekegyházi gazdálkodó elmondta továbbá: a felvásárlók alapáron 36-37 ezer forintot kínálnak a takarmány búzáért kombájn alól, illetve 36-40 ezer között adnak jelenleg a tritikáléért. Borbáson Karádi Tamás gazdaságában az árpa 5 tonnát adott hektáronként.

Közepes hozamú náluk a rozs és a saját felhasználásra vetőmagnak termesztett búza. Takarmánynak, pontosabban madáreleségnek borsót is termesztenek, hektáronként 3 tonna szemet kapnak róla. Karádi Tamás szerint náluk nem a borsó éve az idei, a magas termesztési költségek, különösen a vetőmag drágulása miatt kevés nyereségre számítanak.
Nagykőrös, Törtel, Lajosmizse környékén többnyire befejezték a gazdák az árpa aratását. Az elhanyagolt gyenge talajerővel bíró táblákon 2 tonna körül jött össze a termés, de a jobb földeken és szakszerű agrotechnikai, növényvédelmi gondoskodás mellett néhol 6 tonna is összejött. A felvásárlási árak, miként aratáskor mindig, nyomottak.

– A takarmánybúzát 40-42 ezer, a malmi búzát 47 ezer, az árpát 38 ezer forintért lehet eladni tonnánként. Ezekre az összegekre még rájön a kompenzáció. Vidékünkön a repce nagy szórással, 1,5-3,5 tonna szemet adott, jelenleg 116 ezer forintnál tart a felvásárlási ára. Tavaly ilyenkor 10 százalékkal kevesebbet adtak érte – számolt be a gabonapiaci tapasztalatokról Pesti Gábor a nagykőrösi gazdakör elnöke.

Forrás:baon.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés