Hírek

Közel hároméves mélyponton a kukorica ára

A kukorica ára 33 hónapos mélypontra került a chicagói, illetve a szingapúri árutőzsdén

A kukorica ára 33 hónapos mélypontra került a chicagói, illetve a szingapúri árutőzsdén, miután az előrejelzések szerint a következő hetekben viszonylag hűvös és az átlagosnál csapadékosabb idő várható a közép-nyugati területeken, így a kukorica elkerülheti az aszálykárosodást. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) korábbi előrejelzése szerint idén az országban rekordtermés, 13,95 milliárd bushel várható kukoricából − emlékeztetett a Bloomberg. Ez komoly javulás tavalyhoz képest, amikor az 1930-as évek óta nem tapasztalt szárazság miatt esett vissza a termés és emelkedtek az árak. A világ legnagyobb kukoricatermelőjének jó kilátásai hatására ebben az évben már 32 százalékot csökkentek a határidős árak.

A bőséges kínálat mellett elemzők szerint a gyenge kereslet is közrejátszott abban, hogy a decemberi szállításra kínált kukorica ára mára virradóra 0,6 százalékkal, 4,72 dollárra esett a chicagói tőzsdén (a múlt héten a szingapúri börzén összesen 4,9 százalékkal csökkent az ár). Ilyen keveset 2010 októbere óta nem kértek a kukoricáért. Hasonló a helyzet az amerikai szójaterméssel is − ebben is az USA a világelső −, amely várhatóan eléri a 93 millió tonnás rekordot. Pénteken 12,07 dollárért is kötöttek határidős ügyleteket egy bushel szójára, ez 2012 februárja óta a legalacsonyabb ár.

Öt éve nem látott nagyságú búzatermést vár az idei szezonban a francia Strategie Grains ágazati elemzői csoport: legfrissebb előrejelzésük szerint idén 141,6 millió tonnát takaríthatnak be a világ legnagyobb búzatermelőjének térségében. Ez a becslés 2,1 millió tonnával magasabb a korábbinál − a felfelé módosítást a kedvező időjárási feltételekkel magyarázzák az elemzők − és 2008−2009 óta nem látott, egyben minden idők harmadik legjobbikának számító szintet jelent. (A Strategie Grains becslése a legmagasabb, a Nemzetközi Búzatanács 139,4 millió tonna, az USA mezőgazdasági minisztériuma 138,6 millió tonna búzát vár az EU területén.) Jónak ígérkeznek a hozamok is, az uniós átlag étkezési búzából meghaladhatja a hektáronkénti 5,7 tonnát a francia elemzők szerint.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés