Hírek

Még nem mérhető fel az uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra

Még nem mérhető fel pontosan az Ukrajnának adandó uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra – tájékoztatta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára az MTI-t.

A főtitkár elmondta: a szövetség információi szerint az Ukrajna számára az uniós gabonapiacon vámkönnyítéseket tartalmazó rendeletet várhatóan április 22-én teszik közzé Brüsszelben. Ezt a főtitkár jelképes lépésnek tartja, ami érdemben csak lokálisan –  a határ menti megyékben -, és csak akkor befolyásolhatja a magyar gabonapiacot, amennyiben az ukrán gabona olcsóbb lesz a magyar árunál.
A hírek szerint a nulla százalékos vám 900 ezer tonna búzára, 250 ezer tonna árpára és 400 ezer tonna kukoricára vonatkozna. Ténylegesen azonban csak az első két terményt – a búzát és az árpát – érintené, mivel a kukorica már most is gyakorlatilag vám nélkül hozható be az országba – emlékeztetett Pótsa Zsófia.
Hozzátette: a búza és az árpa esetében a magyar termelőknek 12-17 eurós – 3600-5100 forintos – árelőnyük van az ukrán búzával és árpával szemben. Ennyi ugyanis most a vám ezekre az árukra. Ezért akkor kerülhet nagyobb mennyiségű ukrán búza, illetve árpa Magyarországra, ha Ukrajnából 56-60 ezer forintnál olcsóbban lehet behozni ezeket a terményeket. Ennek főként regionális árcsökkentő hatása lehet az ukrán határhoz közeli megyékben, de a tényleges piaci hatást még nem lehet felmérni – vélekedett a főtitkár.
Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke  szerint a magyar termelőknek hosszabb távon mindenképpen fel kell készülniük arra, hogy komolyan versenyezniük kell a piacon az ukrán, az orosz és a kazah gabonával. A mostani uniós intézkedésből adódó helyzetet pedig inkább a kereskedőknek kell pontosan felmérniük – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés