Hírek

Megindult a mélypontról a napraforgó ára

Lassan a vége felé tart a napraforgó betakarítása. A termés mennyisége megfelel az átlagosnak. Azok jártak jól, akiknek volt türelmük megvárni, míg szárazabbra fordul az időjárás. Az elmúlt hetekben a mélypontról (tonnánként 80 ezer forint) elkezdett emelkedni a napraforgómag ára.

Úgy tűnik, a felvásárlókban is tudatosult, hogy kevesebb termett belőle, mint amire számítottak. Dr. Vörös Géza, a Tolna megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója elmondta, akik vártak a betakarítással, arra számítottak, a naposabb időben csökken a mag víztartalma, így a szárítási költségeken is lehet spórolni. Jól kalkuláltak, mert az elmúlt két hétben minimális eső esett, és aki ebben az időszakban deszikkálta a növényt, az jobban járt, mint aki az esős időszakban tette ezt.

A felsőnánai mezőgazdasági szövetkezet idén 160 hektáron vetett napraforgót, tudtuk meg Fábián Imre elnöktől. ők befejezték a betakarítást, hektáronként 2,7 tonnát tudtak betárolni. – Szerencsések voltunk abból a szempontból, hogy eső után deszikkáltattuk a növényt, így kevesebb szárítási költséggel tudtunk aratni – mondta Fábián Imre. – Idén nem kötöttünk szerződést senkivel, várunk, míg elindulnak felfelé az árak. Volt olyan év, amikor leszerződtük a terményt, és a fele sem termett meg, így ki kellett fizetnünk a felvásárlónak a hiányzó mennyiséget, azóta óvatosabban kötünk előre szerződést. Jellemző, hogy a kereskedők megvárják, míg kiürülnek azok a források, akiknek nagyon sürgős a növény értékesítése, és csak ezt követően emelnek árat. Mi türelmesek vagyunk – tette hozzá az elnök.

Dr. Vörös Géza azt is elmondta, a csapadék (három hét alatt területenként változóan 90-190 milliméter között hullott) rengeteg gondot okozott az idén, éppen amiatt, hogy rövid idő alatt esett sok, és közel a betakarításhoz. Mára javult a talajok állapota, így mindenhol megkezdték az őszi vetést. Az árpát már elvetették a gazdák, hamarosan kezdik az őszi búza és a repce vetését is.

Több területen ugyanis a fehér- és szürkepenészes rothadás jelei mutatkoztak a napraforgók tányérjain. Emellett nagy kárt okoztak a seregély rajok is, a gazdálkodók arra kényszerültek, hogy igyekezzenek a munkálatokkal. E hét elején a tőzsdén 86 500 forintot adtak a csepeli szabadkikötőbe szállított termény tonnájáért, ami azonban még jócskán elmarad a megszokott százezer forint feletti ártól. A megvásárolt mag egy részét a szolnoki feldolgozóba szállítják, ahol napraforgó olajat készítenek belőle. Ide azok szállíthatnak, akikkel az üzem szerződést kötött, és a laboratóriumi adatok szerint kiváló minőségű a termény. Nagy felvásárlók még a madáreleséget, takarmányt készítő üzemek, a maradékot pedig külföldön próbálják meg értékesíteni a kereskedők.

Forrás: teol.hu/Mauthner Ilona

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés