2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Terménypiac

2013. június 28. péntek • 09:24

Mérsékelt árakra van kilátás aratás előtt

Őszi kalászos gabonát és repcét mintegy 1,774 millió hektárról takarítanak be a termelők idén: a prognózisok kedvező termést ígérnek, de az aratást az eddig is szélsőségesen alakuló időjárás még befolyásolhatja − mondta Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően.

Őszi árpát 193 ezer hektárról aratnak idén, 2800 hektár pusztult ki, a várt hozam 4,3 tonna hektáronként. Eddig a negyedét takarították be a termelők. A vételi ajánlat 38−48 ezer forint között alakul tonnánként. Búzát több mint egymillió hektárról takarítanak be, 4,6 tonnás hozamot prognosztizálnak, az aratás még nem kezdődött el. Az étkezési búza ára jelenleg 45-47 ezer forint között alakul. Ár- és belvíz miatt mintegy 13 ezer hektáron semmisült meg a vetés.

A repce esetében 2,5 tonnás hozamot várnak a termelők, a betakarítás várhatóan a jövő héten kezdődik. Jelenleg a termelők 100−118 ezer forint közötti árajánlatra számíthatnak − a tapasztalatok szerint azonban mérsékelt a kereslet.


Forrás: Napi Gazdaság

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.