Piac

Nem csökkent a kajszi exportára, a belpiac is rendben van

Közepes termést takarítottak be eddig a Tolna megye legnagyobb kajsziültetvényét művelő kisvejkei Danubia-Frucht Szövetkezetnél – közölte a szövetkezet elnöke.

A 300 hektárnyi barackültetvényen jelenleg a késői fajtákat szüretelik, eddig hektáronként fajtától és területtől függően 5 és 10 tonna között volt a termésátlag – mondta Szénási Tibor. A tavaszi virágzást követő fagyos idő okozta kisebb mennyiség országos összehasonlításban ugyanakkor jónak mondható.

Ismertetése szerint az exportárak az alacsonyabb termés ellenére a tavalyi szinten maradtak, az ipari felhasználásra szánt barack ára meghaladta a tavalyit, és az étkezési minőségű kajszi belföldi piaca is jól alakult. 

Az export étkezési barackot kilogrammonként 1,10 és 1,5 eurós, belföldön 300-340 forintos áron értékesítették. Az ipari gyümölcsért 150-200 forintot kaptak. Az osztrák piacon ugyanakkor a magyar barackfajtákat alacsonyabb áron lehet eladni – jegyezte meg.

A szövetkezet húsz hektárnyi meggyültetvényén magas, hektáronként 10-15 tonnás termést szüreteltek, amit elsősorban külföldre, a feldolgozóipar számára értékesítettek.

Az elnök beszámolt arról is, hogy az 52 tagú, közel négyszáz hektár gyümölcsöst művelő szövetkezet a tavalyi, 93 millió forintos árbevétele után várhatóan 120-140 millió forint árbevételre tesz szert. Az árbevétel 60 százaléka származik exportból. A kisvejkei gyümölcstermesztők közül sokan a Balaton-Ker-Tész Szövetkezeten keresztül is értékesítenek gyümölcsöt, ez tavaly körülbelül százmillió forintos bevételt jelentett.

MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook