Hírek

Nyereség vagy veszteség? Mást mond a miniszter, mást a gazdák…

Miközben a földművelésügyi miniszter a magyar mezőgazdaság teljesítményének növekedéséről beszél, somogyi kis- és nagyvállalkozók az átvételi árakkal kapcsolatos bizonytalanságra és az értékesítési gondokra panaszkodnak, s a tisztességtelen üzleti feltételeket róják fel.

– Országosan lehet eredményes a mezőgazdaság, de helyi eredményekkel aligha tudok dicsekedni – mondta Muzslai István iharosi gazdálkodó. – Bár térségenként kedvezően alakult a kukorica hozam, ám a felvásárlási ár csapnivaló volt. Előfordult, hogy 29 ezer forintot ajánlottak egy tonna tengeriért, épp annyit, mint 1996-ban. (A '90-es években egy hektár kukorica termelési költsége hektáronként közel 36 ezer forint volt, tavaly 250-300 ezer forint körül alakult.)
Muzslai szerint nem elég, hogy a piaci problémák sújtották, az időjárás további veszteséget idézett elő. A repce csaknem 75 százalékában pusztított a jégkár, s jókora kiesést szenvedtek el a vadkár miatt is. Vaddisznók és szarvasok okoztak bajt a dél-somogyi gazdaságban, ahol a 86 hektár szántón kívül 20 hektár rét, legelőn gazdálkodik a család, s a birkanyájon kívül szarvasmarhát is tartanak. Muzslai István azt mondta: veszteséges évet zártak, tartozásait halasztott fizetéssel rendezi.
– Kedvező évet zártunk – mondta Feil Dávid, a balatonszentgyörgyi Dél-Balaton Zrt. igazgatója. – Nyereségesek vagyunk, s árbevételünk eléri a 2,6 milliárd forintot. Mely alapvetően a növénytermesztésből származott.
Jogszabályi változások nyomon követése, az időjárás és a piac összefüggéseiből adódó változások: a cégvezető szerint ezekre különösen figyelni kellett tavaly, s aligha lesz másként ez az idén.
Müller János, a mezőgazdasági termelők szövetségének megyei titkára elmondta: az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is közel 30 somogyi agrártársaság teljesítményét elemzik. Annyi már látszik: a termés mennyiségét tekintve gyakran kimagasló eredmények születtek, ám az árak leestek, s eközben a költségek megnőttek. Így a várt eredmény számos vállalkozásnál elmaradt.

Persze volt, ahol a reméltnél is kedvezőbben alakult a forgalom. A hetesi Kapos Ternero Kft.-nél közel 15 százalékkal emelkedett a forgalom, s ezzel arányosan a nyereség.
Juhász Pál ügyvezető igazgató úgy fogalmazott: az export vitte a prímet. – A bárányhúseladás csaknem 50 százalékkal nőtt, jelentős mennyiségben szállítottunk a japán, a svájci, a szlovén, a német és az osztrák megrendelőknek – így Juhász Pál. – A belföldi eladás is emelkedett, és kiemelt célunk, hogy a trend 2015-ben folytatódjon. A kor követelményeinek eleget téve tovább korszerűsítjük a gépparkot: közel 51 millió forintba került a fejlesztés, január 12-én tartjuk az átadást.
Változatos eredmények: Németh Zoltán, a kaposvári Németh Gazdabolt Kft. ügyvezető igazgatója szerint ezt lehetett leszűrni a termelők visszajelzéseiből. A szőlő- és gyümölcstermés a sok csapadék, a változékony időjárás következtében számos kistérségben a korábbinál gyengébb hozamokat produkált, míg a gabona felülmúlta a várakozásokat. Most téli szünet van a legtöbb gazdaságban, a szakember szerint február közepén kezdődik el a vetőmag- és lemosópermetező beszerzése.

Forrás: sonline.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook