Hírek

Októberben mérséklődött a gabonaárak növekedése

Az agrártermékek termelői ár szintje októberben 13,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ezen belül a növényi termékek termelői ára 12 százalékkal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A közlemény szerint a január-októberi időszakban a mezőgazdasági termékek árszínvonala 23,5 százalékkal nőtt a 2010. azonos időszakihoz képest. A növényi termékeknél 28,9, az élő állatok és állati termékek esetében 14,4 százalékos volt az áremelkedés.

A gabonafélék termelői ára 2011 októberében 14,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első tíz hónapjában a gabonafélék ára 42,6 százalékkal meghaladta a 2010. január-októberit, a zöldségfélék ára viszont 11,3 százalékkal csökkent.

A búza és a kukorica ára októberben az előző hónaphoz képest – a jó terméseredmények miatt – tovább csökkent: előbbiért 48.200, utóbbiért 46.000 forintot fizettek tonnánként.

Az ipari növények termelői ára 27 százalékkal, ezen belül az olajnövényeké 22,8 százalékkal nőtt 2010 októberéhez mérten.

A burgonya termelői ára októberben – a tavalyi jelentős emelkedés után – 36,9 százalékkal csökkent. A zöldségek ára lényegében nem változott az előző év tizedik hónapjához képest.

A gyümölcsök árindexe októberben már csak 6,4 százalékos emelkedést mutatott. Ebben az időszakban az alma és a szőlő értékesítése jelentős: az előbbi termék árindexe 3,4, utóbbié 9,7 százalékkal nőtt.

A vágóállatok termelői ára októberben 19,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Minden megfigyelt állatcsoport ára nőtt, a vágómarháé kiemelkedően, 49 százalékkal, de a vágósertés és a vágóbaromfi áremelkedése is 16 százalék felett volt. A vágósertés felvásárlási ára év eleje óta folyamatosan növekszik, januárban még 292 forint volt kilogrammonként, októberben már 349 forint.

Az állati termékek ára 8,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a tej ára 12,6, a tojás ára 0,9 százalékkal haladta meg az előző év októberében mért szintet.

A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal magasabb volt az előző évinél – a tavalyi gyenge termés eredményeként a piacon kis mennyiség volt, magas áron -, ezt követően azonban az idei jó terméseredmény miatt az árak jelentősen visszaestek, ezért az első tíz hónapi index már 6,1 százalékos csökkenést mutat.

A gyümölcsökért 18,6 százalékkal magasabb árat kaptak a termelők a 2010 január-októberihez képest.

A vágóállatok termelői ára 13,8, az állati termékeké 15,7 százalékkal emelkedett január-októberben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés