Hírek

Óriási károk a szlovák mezőgazdaságban

A fagyok és az aszály megtizedelte a gyümölcs- és gabonatermést Szlovákiában. A pozsonyi kormány rendkívüli ülésen igyekszik feltérképezni, hogyan enyhíthetnék a nagy bajba került termelők gondjait.

A váratlan és szigorú májusi fagyok miatt Szlovákiában a gyümölcstermésnél katasztrofális a visszaesés, a június óta tartó aszály pedig a gabonaféléket tizedelte meg. A helyzet annyira komoly, hogy Robert Fico kormányfő (képünkön) felvetette, a témában rendkívüli kormányülést tartanak. Marián Varga, a szlovák gyümölcstermesztők uniójának elnöke a szlovák rádiónak azt nyilatkozta: Az idei év még a tavalyinál is gyengébb termést hoz. Az eper esetében már végleges adatokat tudunk mondani, az idei termés 50 százalékkal maradt el az elmúlt három év átlagától, ami főleg a májusi fagyok következménye.

A talaj menti fagy az Érsekújvár környéki barackosokat sem kímélte, ahol május végén mínusz 6 fokot is mértek. Peter Sekera, az érsekújvári Polnohospodár szövetkezet elnöke közölte, a kirívóan hideg május végi időjárás miatt legkevesebb 60 százalékos terméskieséssel kénytelenek számolni. Rendszerint 200 tonna körüli őszibarackot tudunk értékesíteni, ám idén legfeljebb 70-80 tonnára van kilátás − mérte fel a károkat Sekera. Határozottan kisebb termés várható kajsziból és cseresznyéből is, a leginkább termesztett gyümölcs, az alma esetében pedig 20 százalék körüli kiesést várnak. A csapadék hiányát sok esetben mesterséges öntözéssel sem tudják pótolni. A gömöri szövetkezetek például arra panaszkodnak, hogy a berendezéseket szétlopták, a fémhulladék-felvásárlók pedig nem ellenőrzik a csövek, a vaskonstrukciók eredetét. Az elmúlt évekhez képest úgy tűnik, a fontosabb gyümölcsfélék közül egyedül a szilva termése haladhatja meg az átlagot. Egyelőre nehéz megmondani, hogy a várhatóan jóval szerényebb hazai felhozatal áremelési hullámot gerjeszt-e, vagy pedig a drágulásnak gátat vet az import.

Az előzetes becslések szerint idén a tavalyihoz képest 9,1 százalékkal csökken a gabonafélék termése, ami több mint 200 ezer tonna kiesést jelent. Történik ez annak ellenére, hogy a gabonafélék vetésterülete 2011-hez képest 7,4 százalékkal, azaz 40 200 hektárral nőtt. A visszaesést az okozza, hogy a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) szerint idén az átlagos hektáronkénti hozam mindössze 3,55 tonna lesz, ami 15 százalékkal marad el a tavalyitól. Milan Semancík, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) vezetője még a statisztikai hivatalnál is borúlátóbb, mivel egyenesen 600-700 ezer tonnás gabonakiesést vizionált. Lubomír Jahnátek szlovák agrárminiszter e héten feladatul kapta, hogy állítson össze egy olyan intézkedéscsomagot, ami mérsékelni tudja a gazdák veszteségeit. A szakminiszter szerint ha folytatódik a szárazság, akkor már a haszonállatok élelmezése is veszélybe kerülhet. Jahnátek úgy becsülte, eddig mintegy 150 millió eurós kárt szenvedett el a szlovák agrárágazat. A gazdálkodókat közvetlenül, akár kamatmentes hitellel is segíteni kell − mondta Robert Fico miniszterelnök, miután szembesült azzal a ténnyel, hogy számos gazdaságot évszázados aszálykár ért. Szlovákiában már most arról beszélnek, hogy a rossz termés felveri az élelmiszerek árát, mivel egész régiónkat sújtja az aszály, vagyis a szomszédos országokból származó import sem segít érdemben a helyzeten.
 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés