Hírek

Orosz miniszter szavai drágították a búzát

Két százalékkal emelkedett a búza jegyzése a chicagói terménytőzsdén pénteken Andrej Belouszov orosz gazdasági miniszter aznapi figyelmeztetésére, hogy az orosz kormány korlátozhatja, sőt akár le is állíthatja a gabonakivitelt, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a termény belföldi árának emelkedése.

A kijelentést később cáfolták ugyan orosz illetékesek, ez azonban nem nyugtatta meg a piacokat. A chicagói terménytőzsdén (CNOT) pénteken a búza vékájának (1 véka=36,35 liter) ára 2 százalékkal 8,97 dollárra emelkedett decemberi jegyzésre.

Andrej Belouszov azt mondta, hogy "a kormánynak kötelessége megvédenie a belső piacot, nem engedheti meg a gabona, az élelmiszerek és a hústermékek áremelkedését". A miniszter hozzátette, hogy a gabonakivitel kérdéséről "valamikor ősszel" tárgyal a kormány.

Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy Oroszország "nem tervezi a gabonaexport korlátozását".

Ilja Sesztakov mezőgazdasági miniszterhelyettes értetlenségének adott hangot, és azt mondta, hogy "fel sem vetődött a kivitel korlátozásának kérdése". Rámutatott: az idei gabonatermés 72-73 millió tonna körüli lesz. Ez elmarad ugyan a tavalyi 94 millió tonnától, de jóval több a két évvel korábbi 66,9 millió tonnánál, amikor Oroszország kénytelen volt egy időre leállítani a gabonaexportot.

A Reuters jelentése megemlíti, hogy két éve augusztusban azért kellett ideiglenesen felfüggeszteni a gabonakivitelt, mert az aszály miatt jelentősen visszaesett a búzatermés, ami 41,5 tonna volt. Előrejelzések szerint az idei búzatermés még ennél is kisebb lesz, mindössze 38 millió tonna.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonatermesztője.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint az idei globális búzatermés 659 millió tonna lesz, ami 5 százalékkal kisebb a tavalyinál, de a negyedik legnagyobb az elmúlt évtizedben.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook