2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Terménypiac

2014. június 03. kedd • 16:58

Őszi búzából erős közepes termés várható

Őszi búzából erős közepes termés várható Magyarországon, az árak emelkedésére nem lehet számítani - jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden Szegeden.

Az Európai Unióban a becslések szerint az elmúlt hat év legmagasabb, 137,5 millió tonnás búzatermését takaríthatják be idén - mondta a szakember az alapításának kilencvenedik évfordulóját ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. országos kalászos fajtabemutatóján. Az elnök szerint a belpiacon túl nagy problémát nem jelenthet az Ukrajna számára engedélyezett behozatali kvóta. Az ukrán gabonatermő területek nagy része a Fekete-tenger mellett található, így várhatóan tengeri úton szállítják ki a terményt. A hagyományos magyar exportpiacok közül a mediterrán térségben azonban túlkínálat alakulhat ki - tette hozzá. Győrffy Balázs elmondta, hogy a téli enyhe időjárás segítette a kártevők áttelelését, ezért komoly figyelmet kellett fordítani a védekezésre. Megjegyezte, hogy Magyarországon mindössze 100 ezer hektár öntözött terület van, ennek érdemi - a falugazdász-hálózat felmérése szerint - ötszörös növelésére lenne igény. A szakember szerint ez nem feltétlenül csak pénz kérdése, a bürokratikus terhek csökkentésével a terület nagysága megduplázható lenne, hiszen 200 ezer hektárra van öntözési engedélye a gazdálkodóknak. Emellett azonban jelentős beruházásokra is szükség lenne, melyekre komoly uniós források állnak rendelkezésre.
Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatója előadásában kifejtette, idén a tavalyi globális rekord búzatermésnél kisebb mennyiség várható, a jelentős tartalékok miatt az 1-2 százalékos csökkenés azonban nem eredményezi az árak emelkedését, csakúgy mint a kukorica, a napraforgó és a repce esetében. A szakember szerint középtávon azonban a gabonafélék és az olajos magvak iránti kereslet jelentősen növekedni fog.

Forrás: MTI
 

  • 2014. június 03. kedd • 16:58
  • TÉMA: Terménypiac  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.