2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Terménypiac

2014. október 16. csütörtök • 07:37

Rekordmennyiséget takarítanak be kukoricából

Rekordmennyiségű termést takarítanak be kukoricából Békés megyében, a hektáronkénti termésátlag várhatóan meghaladja a 7 tonnát - mondta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

Barabás Béla kiemelte: a gyengébb termőhelyi adottságokkal rendelkező észak-békési területekről a termelők nagy hányada hektáronként 7,0-7,5 tonna kukoricát takarít be, míg a dél-békési körzetben, a hektáronként negyven aranykorona értékű táblákon 10-12 tonna közötti az átlaghozam.
Békés megyében 106 ezer hektáron termeltek kukoricát 2014-ben, az előző évhez hasonló volt a terület nagyságrendje.
A betakarítás szeptember közepén a korai érésű fajtákkal indult, eddig a terület 25-30 százalékáról került raktárakba a termés. A betakarítás a tervezettnél lassabban halad, a munkálatokat a csapadékos időjárás és a hasonló okok miatt elhúzódó napraforgó betakarítás hátráltatja.
Barabás Béla elmondta, hogy a rekordtermés betakarításához a kombájnkapacitás rendelkezésre áll, megyei szinten a szárító és tisztító kapacitás a szűk keresztmetszet, a magas termésmennyiség és a kukoricaszemek magas víztartalma miatt. Hozzátette, hogy a raktárkapacitással is lehetnek gondok Békés megyében. A tárolókban jelenleg a szokásosnál jelentősebb a búza és a napraforgó készlet, így a kukorica betakarítás előrehaladtával adódhatnak raktározási gondok. A kukorica felvásárlási ára alacsony, tonnánként 28-31 ezer forint körüli, minimális kereslet mellett.

Forrás: MTI
 

  • 2014. október 16. csütörtök • 07:37
  • TÉMA: Terménypiac  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.