Piac

Több éves mélypont: a tejre számolt nyersanyagérték 22,1 centre zuhant

A tej nyersanyagértéke fél éve csak egyetlen irányt ismer: lefelé. Augusztusra még 1,6 centet csökkent, így időközben eljutott a 22,1 cent/tej kg mélypontra.

A tej vajként és sovány tejporként történő értékesítésének lehetősége tovább romlott, és az elméletileg ebből levezetett tejár így újabb több éves rekord mélységet ért el. Ahogy az élelmiszerágazat németországi, kieli információs és kutatóközpontjának (ife) számításaiból is látható, a tejtermelő gazdaságból közvetlenül értékesített standard minőségű 4,0 % zsír- és 3,4 % fehérjetartalmú tej kilogrammonkénti nyersanyagértéke 2015 augusztusában már csak 22,1 cent volt.

Az előző hónaphoz képest ez 1,6 cent/kg vagy 6,8 % csökkenést jelent; míg az előző év szintjéhez viszonyítva a mostani ár 10,3 centtel, azaz 31,8 százalékkal alacsonyabb. 

Erős csökkenés a vaj és a sovány tejpor esetében

A tej nyersanyagértékének újabb zuhanása a sovány tejpornál és a vajnál tapasztalható nagymértékű csökkenésre vezethető vissza:

•    A sovány tejpor átlagára az ife intézet adatai szerint júliusról augusztusra 167,1 cent/kg értékről 158,90 cent/kg-ra csökkent. A 8,20 euró/100 kg visszaesés 4,9 százalékot jelent. Egy évvel ezelőtt 100 kg sovány tejporért még 235,90 centet lehetett kapni. 
•    100 kg vaj átlagára augusztusban már csak 272,40 euró volt, júliushoz képest ez 16,40 euró/100 kg vagy 5,7 % csökkenést jelent. 2014 augusztusában a vaj havi átlagban még 60 euró/100 kg értékkel volt jobb, ami 332,40 eurót illetve 18,1 százalékot jelent. 

Miből tevődik össze a nyersanyagérték?

A tej nyersanyagértéke nem egy adott tejtermelő gazdaságban termelt tejért kifizetett ár, mivel az ife szerint csak a vajból és a sovány tejporból származó bevételeken alapszik. Ezen túlmenően nem veszik figyelembe a szerződések időtartamát a feldolgozók/kereskedők és a tejgazdaságok között. Az összköltség magába foglalja az előállítási és értékesítési költségeket, de a beszerzési költségeket nem, a számításoknál vaj esetében 26 euró/100 kg, ill. a sovány tejpornál 38 euró/100 kg értékkel veszik figyelembe. A sovány tejpornál a laktózzal standardizált áru a kiindulási alap.

A tejtermelő gazdaságból közvetlenül értékesített tej nyersanyagértéke a gazdaságból közvetlenül származó standard minőségű 4,0 % zsír- és 3,4 % fehérjetartalmú tejre vonatkozik, áfa nélkül, vagyis a tejtermelőtől a tejüzemig számolt átlagos beszerzési költségeket és a beszerzés mellékköltségeit 1,4 cent/tej kg értéken veszik figyelembe. A helyszínen átvett tej nyersanyagértéke nem tartalmazza a szállítási és az esetleges mellékköltségeket, és a tejüzem helyszíni átvételére vonatkozik.

agrarheute.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés