Hírek

Tőzsde: Termésben bő esztendőt!

A világ agrárközgazdászai javában készítik a jövő évi termésbecsléseket. A vetésterület mellett a terméshozam alakulását is hétről hétre követik. A kínálati becslések mellett pedig a várható keresletet is helyesen kell felmérniük. Vajon milyen jósnak bizonyulnak?

Nem csoda, ha a gabonakereskedők és a termelők kiemelt figyelmet tulajdonítanak a szakértők aktuális jelentéseinek. Vajon tavaly jól látták az ágazatban zajló folyamatokat? S mit mondanak az idén, mire számíthatunk a következő esztendőben?

Ha csupán a számsorra tekintünk, akkor a búzára vonatkozó becslések meglehetősen pontosnak bizonyultak. 2013 decemberében az idei évben rendelkezésre álló kenyérgabona mennyiségét 888,8 millió tonnára várták, amely 1,5 millióval haladta meg az előző évi készleteket.

A végleges adat csupán hajszállal lett több: a 174,5 millió tonnás nyitókészlet mellé 715 millió tonna búzát arattak, ezáltal a teljes rendelkezésre álló mennyiség 889,5 millió tonnára nőtt. Egy év távlatából tehát az látszik, hogy a közgazdászok jól végezték a munkájukat. A részleteket megvizsgálva azonban látható, hogy ebben nem kis szerepe volt a szerencsének.

Az USA-ban és Kanadában tapasztalt év eleji fagyok, illetve a Dél-Amerikában elszenvedett szárazság nyomán a terméselőrejelzéseket hónapról hónapra csökkentették, aminek a következménye a gabonaárak gyors emelkedése volt. Ám áprilistól kezdve gyökeres fordulat következett be, melynek eredményeként az idén rekordtermés született a búza mellett kukoricából és szójából is.

A legfrissebb jóslatok alapján jövőre kismértékben tovább emelkedhet a búzatermés: a Nemzetközi Gabonatanács szakértői 717 millió tonnás terméssel számolnak, ami a raktárkészletekkel együtt 903 millió tonnás mennyiséget jelent. A fogyasztásra vonatkozó pillanatnyi előrejelzés 714 millió tonna, ez viszont azt jelentené, hogy tovább duzzadnak a raktárak és várhatóan alacsonyak maradnak az árak.

A kukoricára vonatkozó pillanatnyi becslések bizonytalanok, jelenleg a termelőktől érkező adatok alapján az ideinél kisebb vetésterület jutna a tengerinek. Azonban a tavasszal látotthoz hasonló időjárás hatására a gazdák ismét kényszerpályára kerülhetnek. (Az USAban számos helyen kifagytak az őszi vetésű növények, melyek helyére áprilisban a tervekkel ellentétben részben kukorica került.) Az aktuális várakozás a világ kukoricatermésére 982 millió tonna. Ez magasabb, mint amit tavaly reméltek e növénytől (979 millió tonna), de alacsonyabb, mint amennyit végül is betakarítottak (984 millió tonna). Felhasználási oldalon az idei 940 millió tonna helyett 963 millió tonnás kereslettel számolnak a szervezet szakértői. Tehát a búzához hasonlóan itt is a készletek további emelkedésével és az alacsony árszint fennmaradásával kalkulálhatunk. A kereslet bővülését részben a növekvő kibocsátású állattenyésztési ágazat takarmányéhsége, részben pedig az erősödő ipari kereslet táplálja.

Ha az olajárak elmúlt hetekben látott zuhanása tovább folytatódik és tartósan alacsony marad, az várhatóan a szakértőknek a keresletre vonatkozó becsléseire is kihat, mivel az alacsony olajár visszaveti a kukorica etanolcélú felhasználását. Láthatjuk tehát, hogy a kukorica esetében jelentős – az árcsökkenés irányába ható – a kockázat. Természetesen – mint mindig – most is az időjárás mondja majd ki a döntő szót: elég egy száraz és forró nyár, s az aktuális termésbecslések a kukában, az árak viszont az égben kötnek ki.

Forrás:szabadfold.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés