Hírek

Trendek Európában: Ezek a gazdálkodók fordítanak a legtöbbet beruházásokra

Csökkenő befektetési kedv Németországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában, növekvő szint Franciaországban. A rengeteg kihívás és krízis ellenére az európai gazdálkodók befektetési kedve magas szinten áll.

Tervez a következő 12 hónapban beruházásokat a gazdaságában?
Az „Igen” válaszok aránya:

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) trendmonitora évente kétszer ellenőrzi, hogy milyen a gazdálkodók befektetési kedve Európában. A kérdőíves felmérés tartalmazza az aktuális véleményeket, az üzleti fejlesztéseket, a legfontosabb trendeket és a jövőre vonatkozó várakozásokat. 2015 tavaszán is megvizsgálták a trendeket.

4. hely: Franciaország

Franciaországban a befektetési kedv 21 %, ezzel a legalacsonyabb szinten áll. Ugyanakkor 2014 őszéhez képest felfelé irányuló pozitív trend tapasztalható.

– Bizakodóak a francia gazdák várakozásai az üzleti fejlesztések terén. Itt elsősorban a piacra termelők és a tejtermelők helyzete javult.

– Érezhetően + 8%-kal emelkedett a tejhasznú szarvasmarha tenyésztők, és 6 %-kal a szántóföldi műveléssel foglalkozók befektetési kedve. Ennek ellenére továbbra is nagyon alacsony szinten áll. A következő 12 hónapban a tejtermelőknek csak 29 százaléka, a piacra termelők 15 százaléka, és a sertéstenyésztők 20 százaléka tervez beruházást.

– A francia mezőgazdaság aktuális témái az agrárpolitikai irányzatokkal foglalkoznak, elsősorban az EU-agrárreform megvalósításával.

3. hely: Németország

– Németországban a felmérés szerint a gazdálkodók 46 %-a tervez beruházást.

– Ezen felül túlnyomórészt stabil gazdasági folyamatok várhatók. Az áringadozás a várhatóan világszerte nagy gabona-, tej- és sertéshús kínálat miatt felfelé korlátozott. A tejtermelésben csak év végén lehet az árak javulására számítani.

– Németországban a szántóföldi műveléssel foglalkozók46 %-a, a sertéstenyésztők 47 %-a, és a tejhasznú szarvasmarha tenyésztők 54 %-a szeretne beruházni. A tejtermelésben a befektetési hajlandóság tehát stabil marad.

– A német gazdálkodókat elsősorban a társadalmi elismertség biztosítása, és a növekvő likviditási kockázatok foglalkoztatják.

2. hely: Lengyelország

– Lengyelországban a gazdálkodók 47 %-a nyilatkozott úgy, hogyszeretne beruházni. Ez magas érték ugyan, összességében azonban csökken a befektetési kedv Lengyelországban. A következő 12 hónapra vonatkozó üzleti kilátások inkább visszafogottak, mivel az afrikai sertéspestis és az orosz importembargó nyomott hangulatot teremt.

– Lengyelországban tejhasznú szarvasmarha tenyésztők 50 százalékának, a sertéstenyésztők 47 százalékának, a piacra termelők, 46 százalékának vannak beruházási tervei. A hangsúly a fő üzletágak bővítésére esik.

– A mezőgazdaságban dolgozó lengyel vezetők figyelmének középpontjában olyan témák állnak, mint pl. a termelést érintő növekvő környezetvédelmi követelmények, valamint a növekvő likviditási kockázat, ami az alacsony árszinttől függ.

1.hely: Nagy-Britannia

– Nagy-Britanniában a mezőgazdászok 48 %-a tervez beruházásokat.

– Az üzleti fejlesztésekkel kapcsolatos elvárások azonban lényeges különbségeket mutatnak. A megkérdezett tejhasznú szarvasmarha tenyésztőkésa piacra termelőkkevésbé optimisták, a sertéstenyésztők viszont kedvezőbbnek látják a változásokat. Utóbbiak a sertésárakat az európai trenddel szemben magas szinten tudták tartani, és a következő hónapokban is stabil helyzetet várnak.

– Emiatt a sertéstenyésztők befektetési kedve 63 %-ra emelkedett. A tejtermelőknél ez az érték csökkent, de továbbra is 55 % szeretne beruházni.

– Nagy-Britanniában a gazdálkodók jelenleg elsősorban a küszöbön álló adócsökkentésben reménykednek.

Az üzleti fejlesztésekkel kapcsolatos elvárások:
Stabil Németországban és Nagy-Britanniában, enyhén csökken Lengyelországban, pozitív változások tapasztalhatók Franciaországban

Forrás: agrarheute.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés