Hírek

Ukrajna bizonytalanságot hoz a gabonapiacra

Bár az elemzések szerint nem okozna piaci zavart az olcsóbb, vámmentes ukrán gabona behozatala, a Vidékfejlesztési Minisztérium szeretné, ha a kétoldalú megállapodásban az import felfüggesztésének lehetősége is bekerülne. Az ukrán válság nemcsak a tőzsdei gabonaárakban éreztette hatását, hanem a fizikai piacokon is.

Márciusban az egyik online mezőgazdasági piactéren a feltöltött ajánlatok szerint a kukorica átlagos felvásárlási ára 5,79 százalékkal emelkedett. A hónap első hetében jelentősen, 45 ezerről 48 ezer forintra növelte a tonnánkénti árat az ukrán helyzet miatti bizonytalanság és ez az árszint azóta állandósult. Aktuálisan a takarmánykukorica 48 614 forintba kerül – derül ki a piactér közleményéből. A búza ára ugyanakkor érdemben nem változott, szinte egész márciusban 55 ezer forint közelében mozgott.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint legkorábban április 22-én fogadhatják el az Ukrajna számára vámmentes gabonaszállítási lehetőséget biztosító kétoldalú szabadkereskedelmi rendeletet. A bizottsági javaslat szerint búzából 900 ezer, kukoricából 400 ezer, árpából pedig 250 ezer tonnás kontingenst lehet majd vámmentesen importálni a közösség területére idén október 31-ig. Ez komoly kedvezményt jelent: a harmadik országokból származó gabonafélék importvámtarifája jelenleg tonnánként 95 euró, a kedvezményes vámtétel – ez érvényes jelenleg az ukrán búzára is – 12 euró, míg az ukrán kukoricát eddig is vámmentesen lehetett importálni.

A hazai takarmányfeldolgozók és malmok számára új lehetőséget is jelenthet az ukrán kedvezmény, és megmozgathatja az esetleg reexportban gondolkodók fantáziáját is – mondta Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Ám egyelőre nem lehet tudni, hogyan működne a rendszer valójában – előfordulhat, hogy a bizottságnál jelzett importigényeket beérkezési sorrendben a készlet erejéig engedélyezik, de az is, hogy az összes igény beérkezése utáni összegzéskor a túligénylések függvényében visszaosztásra kerül sor. Ettől függ az is, hogy a hazai gabonaárakat mennyire mozgatja majd meg a változás, a bizonytalanság azonban érezhető a piacon – tette hozzá a főtitkár.

A VM számára kiemelten fontos, hogy az intézkedést bevezető jogszabályokba kerüljön bele a vámmentes importkvóta felfüggesztésének lehetősége, amennyiben az érintett termékkörben komoly piaci zavar keletkezik – válaszolta a Napi Gazdaság érdeklődésére a szaktárca. Mivel az ukrán gabona eleve olcsóbb az uniós piacon forgó árunál, a hazai gabonatermelők félelmei szerint ha csak e tétel egy része Közép-Európába kerül, már csökkentheti a regionális árakat. Közben az Európai Bizottság elemzése alapján a megjelölt mennyiségek várhatóan nem okoznak lényeges zavart az EU belpiacán a korlátozott mennyiségek miatt – közölte ezzel kapcsolatban a VM. Piaci források alapján Ukrajna valószínűleg már csaknem kimerítette exportlehetőségeit a 2013/14-es gabonatermést illetően. További korlátozó tényező, hogy jelenleg az ukrán belpiaci árak közel vannak a nyugat-európaihoz, így a vámmentesség ellenére sem biztos, hogy elfogy a kvóta (különösen árpánál).

Forrás: napigazdasag.hu/Kiss Melinda Katalin

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés