Hírek

Ukrajna korlátozza a búzaexportot

Ukrajna november 15-étől betiltja a búza kivitelét az országból − ismerte el Mikola Prisiaznyuk mezőgazdasági miniszter a Reuters tudósítása szerint.

A döntést a kedvezőtlen időjárás okozta terméscsökkenéssel indokolják. Ukrajna évente 12 millió tonna búzát fogyaszt el, ám idén mindössze 15,5 millió tonna termett. Ez nagyjából harmadával kevesebb a tavalyinál. Ukrajna a világ tíz legnagyobb búzaexportőr országának egyike. A kiviteli tilalom bejelentése után a chicagói árutőzsdén 0,4 százalékkal nőtt a decemberi szállítású termény jegyzése, ugyanakkor a kereskedők örülnek, hogy Kijev világos határidővel előre jelezte lépését, mert ez tervezhetővé teszi saját döntéseiket is.

Két évvel ezelőtt informális beavatkozásokkal fékezték a termény kivitelét. A tilalom miatt kétségessé váltak bizonyos lekötött szállítások. Az egyik legnagyobb tétel ezek közül az egyiptomi GASC szeptember közepén lekötött 235 ezer tonnás vásárlása. A kereskedők szerint a következő hetekben lázas iramban fogják kivinni a búzát Ukrajnából.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés