2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Terménypiac

2015. július 23. csütörtök • 15:08

Vége az aratásnak, 42-45 ezer forint a búza

A hétvégére várhatóan befejeződik a búza aratása az országban, mivel az aratás idején kedvező volt az időjárás - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ).

Vancsura József közölte: a búzát az országban már 85-95 százalékban learatták. Az előzetes becslés alapján 4,5-4,7 millió tonna körüli lehet a termés, de a szakember szerint az sem kizárt, hogy a magtárakba kerülő búza összmennyisége megközelíti a tavalyi szintet, az 5 millió tonnát.

 A búza minősége jó, jobb, mint a múlt évi, így a búza mintegy 70 százaléka étkezési minőségű, ami igen jó arány - tette hozzá a GOSZ elnöke. Jelezte: a búza tonnánkénti átlagára 42-45 ezer forint, amit a termelők kevésnek tartanak. Az árak ugyanakkor már mozdultak némileg felfelé, így a jó minőségű búzáért már néhány kereskedő 50 ezer forinthoz közeli árat is ajánl.

Vancsura József beszélt arról is, hogy az országban évente felhasználásra kerülő - mintegy 1,2 millió tonna - kenyérgabona-mennyiség az idén is a malmok rendelkezésére áll, a búzából kivitelre is jut. (MTI)

További terménypiaci hírek itt olvashatók!

 

  • 2015. július 23. csütörtök • 15:08
  • TÉMA: Terménypiac  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.