2021.06.23., szerda , Zoltán

Terménypiac

2014. augusztus 21. csütörtök • 07:19

Zala megyében 5,2 tonna búza termett hektáronként

Zala megyében befejeződött az őszi búza aratása, a hektáronkénti termésátlag mintegy 5,2 tonna - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A júliusban lehullott nagy mennyiségű csapadék jelentősen hátráltatta az aratást Zala megyében. Az őszi búzát csaknem 24 ezer hektárnyi területen kellett learatni, de a napokban már Keszthely és Zalaszentgrót térségében is végeztek a munkákkal - tudatta Süle Katalin. A megyei termésátlag 5,2 tonna volt. A legalacsonyabb hektáronkénti átlagtermés (4,6 tonna) a zalaszentgróti járásban volt, míg a legmagasabb hozamot a nagykanizsai járásban érték el: a megye déli térségében átlagosan 5,6 tonna búza termett hektáronként.   A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint Zala megyében az időjárás miatt gyenge minőségű gabona termett. A learatott búza közel fele (49 százaléka) takarmány-, 42 százaléka euro minőség. A malmi minőséget a termés 8 százaléka érte el, és mindössze 1 százaléka számít javító búzának. A sok eső hatására a búza fehérje- és sikértartalma is alacsonyabb, mint a korábbi években, de leginkább a sütőipari értéke romlott. A nagyobb gazdaságok - amelyek tárolókapacitással is rendelkeznek - valószínűleg betárolták a jobb minőséget - fűzte hozzá Süle Katalin.  
Zala megyében csaknem 45 400 hektáron termeltek őszi vetésű növényeket. A 13 550 hektárnyi káposztarepce hektáronkénti termésátlaga 3,3 tonna volt. A 4 ezer hektárt meghaladó tavasziárpa-földeken hektáronként átlagosan 4,4 tonna gabonát arattak le, míg az 5 ezer hektár feletti termőterületen elvetett őszi árpa termésátlaga 5 tonna volt hektáronként. Tritikáléból (a vetésterület 3700 hektár) a hektáronkénti átlaghozam 4,2 tonna volt.
A napraforgó betakarítása időjárástól függően várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhet majd el.
Az elnök korábbi tájékoztatása szerint a napraforgót idén tavasszal csaknem 5500 hektárnyi területen vették el, a kukorica vetésterülete pedig meghaladja az 50 ezer hektárt. A kukoricaföldek csaknem 90 százalékán szemes kukoricát termelnek, a siló és a vetőmag kukoricát pedig csaknem 2300 hektáron kell betakarítani.

Forrás: MTI
 

  • 2014. augusztus 21. csütörtök • 07:19
  • TÉMA: Terménypiac  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.