2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Aktuális

2022. szeptember 30. péntek • 13:31

Szupercella pusztított Dél-Magyarországon

Megrendítő képeket közöltek a szupercella pusztításáról a FruitVeB belső fórumán a csütörtök délutáni órákban dél-alföldi termelők.

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, az intenzív jégeső több helyen kifehérítette a tájat. Bajától keletre egy szupercella erősödött meg, amely kelet-északkelet felé haladva okozott több helyen felhőszakadást és jégesőt. A termelők a károk felmérését végzik.

Az Időkép híradása szerint tetőket lyuggatott, gyümölcsösöket vert szét a jég, helyenként, főként Domaszék és Zákányszék körzetében dió nagyságú jéglabdák pusztítottak, de Mórahalom sem úszta meg a csapást.

Sajnos a mai napon, szeptember 30-án is hasonló zivatarokra lehet számítani, így három megyére (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés) narancssárga figyelmeztetést adott ki az OMSZ. A csapadékrendszer reggeli-délelőtti áthaladása után átmeneti szünetet követően újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (általában 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h), jégeső (akár nagyobb jégátmérővel) és nagy mennyiségű csapadék (~20 mm) kísérheti.

Nagy-Kurunczi Rita vezető meteorológus emlékeztett arra, hogy a szupercellák bizonyos értelemben a zivatarok királyainak tekinthetők, igen speciális légköri viszonyok között kialakuló, átlagosan 10 km átmérőjű légnyomás depressziók. A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események – orkán erősségű szélrohamok, nagyméretű (akár 5 cm-t meghaladó) jég, szélsőséges esetben tornádó – köthetőek hozzájuk. Talán a leginkább szembetűnőbb különbség a már említett hosszú életcikluson túl a rendszer rotáló mozgása.

A csütörtöki napon egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakította hazánk időjárását, a déli országrészben pedig egy igen heves, hosszú élettartamú szupercella vonult végig mintegy 200 km-es szakaszon, végül Románia felé hagyta el Magyarországot. Az alábbi radarképen látható, hogy mennyire keskeny folyosón, szinte nyílegyenes vonalban haladt végig a jégesőt okozó sáv hazánk felett, körülbelül 5 óra alatt.

Megrázó képek a tegnapi károkról:

agrotrend.hu / FruitVeB

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.