2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Aktuális

2022. június 08. szerda • 14:36

Új országos napi szélrekord dőlt meg kedden

2022. június 7-én a késő esti, éjjeli órákban többfelé zivatarok alakultak ki. A Met keszthely platform állomásán 29,7 m/s (106,9 km/h) széllökést mértek, mellyel megdőlt a maximális napi széllökés országos rekordja. A korábbi rekord 27,2 m/s (97,9 km/h) volt, melyet 2000-ben, Kab-hegy állomásunkon regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az éjszakai vihar által megtépázott fűzfák a Kis-Balatonnál, a Zalavárt és Zalaszabart összekötő töltésen, Zalavár közelében 2022. június 8-án. Fotó: MTI / Varga György

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

agrotrend.hu / OMSZ

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.