FÓKUSZBAN

A Natura 2000 támogatások adózása az őstermelők esetében

A Natura 2000 támogatások adózása az őstermelők esetében

A Natura 2000 kompenzációs támogatás célja a Natura ...

A hét témája: Aki a termőföldről gondoskodik, a jövőről gondoskodik (+Videó)

A hét témája: Aki a termőföldről gondoskodik, a jövőről gondoskodik (+Videó)

A talajtípusra szabott gazdálkodásról címmel szervezett ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Előrejelzések

2017. június 13., kedd • 10:48

Agrometeorológia: a kiadós csapadék várat még magára

Péntekig mérsékelten meleg, száraz időre van kilátás, ami a gyümölcsök érésének kedvez ugyan, és a kártevők, betegségek sem terjednek intenzíven, de a kukorica és a napraforgó növekedéséhez esőre lenne szükség.

A hétvégén szombaton többfelé voltak záporok, zivatarok, Borsod megyében több, másutt kevesebb esett, így továbbra is az átlaghoz képesti csapadékhiány jellemzi az ország nagy részét az északkeleti területek kivételével akár az elmúlt egy hetet, egy hónapot, vagy három hónapot vesszük alapul.

A legszárazabb talajok az Alföldön, a Kisalföldön illetve Somogyban fordulnak elő.

A talaj felső 20 cm-es rétegének hőmérséklete jellemzően 20 és 23 fok között alakul, hirtelen melegedés a héten nem várható.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegekben egyre nagyobbak a különbségek az ország egyes tájai között. Északon 330 és 380 foknap között van ez az érték, de a hegyvidéki területeken jóval ez alatt vannak a hőösszegek. Az ország déli felén jellemzően 360 és 410 foknap körül járunk.

Jóval az átlag, és kevéssel a tavalyi felett a járnak a hőösszegek

Vegetációs index (NDVI) térkép még kedvező képet mutat az országról. Az erdők már elérték maximális NDVI értéküket, az elmúlt héten még a bükkfák levelei fejlődtek intenzíven a Mátra, a Bükk és az Aggteleki karszt térségében, ahol az áprilisi hó után az alvórügyek most bújtak elő, így másodszor zöldellt ki az erdő.

A kalászosok és a repce az érés stádiumában jár, míg a kukorica és a napraforgó intenzív növekedésben van, főként ott, ahol a talajnedvesség is megfelelő ehhez.

A keddre virradóra átvonuló gyenge hidegfront mögött egy anticiklon északi peremén mérsékelten meleg, száraz légtömegek alakítják időjárásunkat csütörtök estig. Ezért sokat fog sütni a nap, és legfeljebb délnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, de többnyire csapadékmentes időben lehet a szántóföldi munkálatokat végezni.

Kedden is és szerdán is megélénkül, helyenként meg is erősödik napközben a szél, ezeken a napokon inkább a reggeli és esti órák lesznek alkalmasak a permetezésre. Csütörtökön többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

Száraz lesz a levegő is, sokfelé csökken napközben 30% alá a levegő páratartalma, és az éjjeli órákban sem lépi túl a 70%-ot a relatív nedvesség. Kánikulára azonban nem kell számítani, a legmelegebb órákban jellemzően 24-29 fokig melegszik a levegő, északkeleten lesz a hűvösebb.

A hajnali órákban a keddi 15-20 fok után szerdán és csütörtökön általában 10-15 fok közé hűl le a levegő. Péntektől, illetve a Dunántúlon csütörtök estétől változékonyabbra fordul az idő, több lesz a felhő, és záporokra, zivatarokra is többfelé lehet számítani. A hőmérséklet is több fokkal visszaesik a hétvégére.

agrotrend.hu / OMSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.