2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Előrejelzések

2019. március 20. szerda • 10:10

Agrometeorológia: aszály jelei mutatkoznak egyes területeken

Az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is.

Ismét az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk, és az előrejelzések szerint az előttünk álló héten sem lesz ez másként - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán.


7 napos csapadékösszeg 2019. március 17-én (mm) - ábra: OMSZ

Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, és a héten is csak vasárnap lehet némi csapadékra számítani, pedig

az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is.

Az elmúlt héten bár többször is esett, de az 5 mm-t csak a Dunántúl északi harmadán illetve az ukrán határ mentén haladta meg a lehullott csapadék mennyisége. A délnyugati országrészben és az Alföld túlnyomó részén is 1 mm alatt maradt a heti csapadékösszeg (1. ábra).

A heti középhőmérséklet pár fokkal az átlagos érték fölött alakult azzal együtt is, hogy a hét első felében sokfelé voltak éjszakai fagyok, sőt szerdán hajnalra a déli tájakon is többfelé hűlt -5, -7 fokig a levegő (2. ábra). Ugyanakkor vasárnap 19–24 fokig emelkedett a hőmérséklet. A talaj hőmérséklete általában 6 és 9 fok között alakult a héten.


Minimum hőmérsékletek 2019. március 13-án (Celsius fok) - ábra: OMSZ

A Duna-Tisza közén és foltokban a Tiszántúlon is az aszály jelei mutatkoznak. A talaj nedvességtartalma a felső 20 cm-es talajrétegben 40 %, a Dél-Alföldön 30 % alá csökkent (3. ábra), ami már kritikusan alacsony érték. Emellett a mélyebb rétegekben is szükség lenne további nedvességre. A telítettséghez képesti vízhiány a felső egy méteres rétegben északon 25–40 mm, a déli országrészben jellemzően 70–120 mm között van (4. ábra).

A meleg időben a fejlődésben lévő őszi vetések mélyre lenyúló gyökerei a legtöbb helyen még elegendő nedvességet találnak a talajban, de a további jó ütemű fejlődéshez igen nagy szükség lenne kiadós csapadékra.

A vegetációs időszak kezdetével ismét megjelenítésre kerülnek a műholdas NDVI vegetációs index térképek. A február végi, március eleji állapotot tükröző legfrissebb térképeinken az látszik, hogy a zöldtömeg mennyisége a Dunántúlon és az északi országrészben magasabb a Tiszántúli tájakhoz képest.

Az évszaknak megfelelően természetesen még elég alacsony ez az érték, elsősorban az őszi vetések mennyiségét, és fejlettségi szintjét tükrözi, a természetes növényzet NDVI értéke ebben az időszakban még nagyon alacsony. Ugyanakkor kirajzolódnak a vízhiánnyal küzdő dél-alföldi területek is.


Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj fölső 20 cm-es rétegében 2019. március 17-én (%) - ábra: OMSZ

Az előttünk álló hét első napjaiban átvonul fölöttünk egy hullámzó frontrendszer, melyből többfelé várható eső, de a csapadék mennyisége csak az Őrség és a Zalai dombság területén haladja meg az 5 mm-t, máshol általában 2 mm alatt marad.

A hét további részében csak súrolják térségünket az időjárási frontok, de jellemzően száraz marad az idő, sok lesz a napsütés, és a megelőző időszakhoz képest mérséklődik a szél. Visszatérnek a hajnali fagyok, de -5 fok alatti hőmérséklet nem valószínű.


A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. március 17-én (mm) - ábra: OMSZ

A hétvégéhez képest lehűl az idő, a hét első felében 9 és 13 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete, majd csütörtöktől ismét melegedés kezdődik a hét második felében már 20 fok közeli maximumokkal. Újabb hidegfront vasárnap valószínű, de a jelenlegi számítások szerint kiadós csapadék ebből sem várható. A szárazság miatt továbbra is nagy a veszélye a vegetációs tüzeknek.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.