2020.12.05., szombat , Vilma

Előrejelzések

2018. október 02. kedd • 14:02

Agrometeorológia: csapadékra éheznek a földek

Az őszi búza vetés előtti talajelőkészítéséhez nagy szükség lenne a csapadékra.

Bár a még kint lévő kukorica betakarításához a száraz idő optimális, a fejlődésben lévő repcének és az őszi búza vetés előtti talajelőkészítéséhez nagy szükség lenne minimum 20-30 mm csapadékra. Márpedig a középtávú előrejelzések szerint október közepéig ekkora mennyiség még közel sem valószínű, ez pedig már komolyabb gondokat okozhat - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében.


A szombati hidegfront csapadékot alig hozott, legutóbb múlt hét elején esett - fotó: Pixabay

A szombaton érkezett újabb hideg léghullám hatására vasárnap és hétfő reggelre visszatértek a gyenge fagyok, melyek múlt hét közepén már beköszöntek, bár inkább csak a fagyzugos területeken, a szélvédett völgyek alján, és a környezetüknél kissé mélyebben fekvő száraz, homokos talajú vidékeken fordultak elő.

Ezek jóval az átlagos időpontot megelőző értékek, ugyanis az első őszi fagyok október közepén (északon kissé hamarabb, délen később) szoktak bekövetkezni.

Az 1. ábra az elmúlt 10 nap során lehullott csapadékösszeget, míg a 2. ábra az elmúlt 30 nap csapadékösszegének átlagtól vett eltérését mutatja. Ezek alapján jól kirajzolódik, hogy az utóbbi napokban számottevő mennyiséget okozó csapadékhullám délnyugaton és északkeleten fordult elő,

így a talaj fölső rétege ezeken a területeken a legmagasabb.

A szeptember havi csapadékösszeg a Dunántúlon jóval az átlag fölött (bár az még döntően a hónap legelején fordult elő), keleten jóval az alatt alakult, így a mélyebb talajrétegek nedvességtartalma főleg az ország keleti felén nagyon alacsony, 150 mm körüli csapadékmennyiség hiány gyűlt már össze a fölső 1 m-es talajrétegben.


1. és 2. ábra - fotó: OMSZ

A kikelt és jellemzően 4-6 leveles fenológiai fázisban lévő repce fejlődéséhez a Dunántúlon elegendő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, a múlt hét eleji eső északkeleten is sokat segített, de ahol nem esett, ott nagy területen hiányos a kelés, vontatott a növényfejlődés a szárazság miatt.

Zajlik az őszi búza vetéséhez a talajelőkészítés, helyenként már a vetés is megkezdődött.

A kukorica betakarítása a végéhez közelít, ennek a munkafolyamatnak kedvező a száraz időjárás.

Szeptember 30-val lezárhatjuk a kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek számítását. Az idén ebben az időszakban többnyire 1700 és 1950 foknap gyűlt össze. 


3. és 4. ábra - fotó: OMSZ

Az  3. és 4. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, míg az 5. ábrán a hőösszeg területi eloszlását láthatjuk. A legmagasabb értékek a Tisza alsó szakaszának környékén vannak, míg a legalacsonyabbak (a magasabb területeket leszámítva) az északi és a nyugati határszélen.

Az értékek rekord közeliek, és végig jóval az átlag fölött jártak, hamarabb gyűlt össze az egyes fenológiai fázisokhoz szükséges hőösszeg, így azok ebben a vegetációs időszakban az átlagos időpontnál hetekkel hamarabb következtek be.


5. ábra - fotó: OMSZ

Az OMSZ legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképünén a zöldtömeg mennyisége folyamatos csökkenést mutat. A változást ábrázoló térkép szerint a csökkenés (sárga és vörös területek) mértéke az Alföldön a legerősebb. Az anomália térkép változatos képet mutat az országról:

míg a Duna-Tisza közén illetve középhegységeinkben az átlagosnál nagyobb zöldtömeggel rendelkező terültek is vannak, addig a Tiszántúlon nagy területen jelentős negatív eltérés is megfigyelhető.

A negatív eltérés nagyobb részben az aszályos időnek, kisebb részben az átlagosnál hamarabb bekövetkező érés-növényszáradás fenológiai fázisnak tudható be. Az erősen mozaikos területek (ahol kis területű vörös és zöld foltok egymás mellett találhatók) a vetésforgó miatt alakulnak ki attól függően, hogy az adott évben éppen milyen kultúra van a táblában.

A héten több gyenge front is átvonul térségünk fölött, nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű.

A heti összcsapadék jellemzően 5 mm alatt marad, inkább csak a délnyugati országrészben lehet ettől kevéssel több. A leghidegebbnek a péntekre virradó éjszaka ígérkezik, akkor ismét előfordulhatnak helyenként gyenge fagyok.

agrotrend.hu / OMSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.