2020.08.12., szerda , Klára

Előrejelzések

2019. február 06. szerda • 11:33

Agrometeorológia: csendesebb, szárazabb idő várható a héten

Az előző hét végi enyhe idő, mely már megzavarhatná a növényeket, nem tartós, a héten több napon is várható országos fagy, mely nyugalmi állapotban tartja a vegetációt.

A nappalok gyors ütemben hosszabbodnak, nagyjából napi 3 percet, így a következő egy hét során összességében 21 perccel lesz hosszabb a világosság - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán.


1. ábra: Az elmúlt 30 nap (2019. január 31-ig) csapadékösszege (mm) - ábra: OMSZ

Bár januárban alig akadt olyan nap, amikor ne esett volna valahol az országban, összességében megállapítható, hogy nem sok csapadék hullott (1. ábra).

Az ország döntő részén az átlag alatt maradat a havi összeg,

csak dél- és északkeleten, valamint északnyugaton esett attól valamivel több (2. ábra). Többször is kialakult országos hótakaró, de tartósabban csak keleten maradt meg.


2. ábra: Az elmúlt 30 nap (2019. január 31-ig) csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (mm) - ábra: OMSZ 

A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódott a talajban, a déli területeken viszont még mindig jelentős mennyiségre lenne szükség (3. ábra) tavaszig egyenletes időbeli eloszlásban. A hőmérséklet januárban összességében az átlag körül, kissé a fölött alakult (4. ábra).


3. ábra: A talaj fölső 1 m-es rétegében ennyi nedvesség hiányzik a telítésig 2019. február 3-án (mm) - ábra: OMSZ

Bár előfordultak nagyobb, -15 Celsius foknál is keményebb fagyok, de mind havas felszín fölött, így károkat nem okozott a vegetációban.

Tartós, túlságosan enyhe idő nem fordult elő, amely megzavarhatta volna a növények téli nyugalmi állapotát.

Az elmúlt héten változékony, többször is csapadékos idő volt hazánkban. A vegyes halmazállapotú heti összcsapadék többnyire 2 és 25 mm között alakult, nyugaton fordult elő a több, különösen vasárnap hullott arrafelé nagyobb mennyiség (5. ábra).


4. ábra: Az elmúlt 30 nap (2019. január 31-ig) hőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok) - ábra: OMSZ

Éjszakánként jellemzően gyengén fagyott, míg napközben kissé fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. A hétvégére jelentős enyhülés érkezett, szombaton már sokfelé 10, a Dunántúlon többfelé (vasárnap pedig az Alföld déli felén) 15 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt új napi maximumrekord is született.

A vegetáció szempontjából túlságosan enyhe idő nem tartott sokáig, vasárnap délután lehűlés kezdődött. Összefüggő hóréteg jelenleg már csak a magasabb hegyeinkben van. A talajban jellemzően nincs fagy, 5 cm-es mélységben többnyire 1-5 Celsius fok a hőmérséklet.


5. ábra: Az elmúlt 7 nap (2019. február 3-ig) csapadékösszege (mm) - ábra: OMSZ

A folytatásban az időjárási frontok pályája északabbra kerül, így csendesebb, szárazabb idő várható a héten. Szerdán országszerte sok napsütés várható, a többi napon lesznek felhők is az égen.

Számottevő csapadék jövő hétfőig nem valószínű, csak délen, délkeleten hullhat kedden kevés eső, havas eső.

Éjszakánként sokfelé lesznek fagyok, de -10 fokot elérő hideg nem valószínű, napközben pedig +5 fok körül valószínű a maximum hőmérséklet, növekszik a napi hőingás. A hét végére újabb enyhülés érkezhet.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.