2019.09.20., péntek , Friderika

Előrejelzések

2019. január 17. csütörtök • 11:36

Így mutatnak műholdképeken az őszi vetések

Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt fölöttünk.

Különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok váltották egymást nagy sebességgel. A hét eleji hideg után a hét közepén enyhült, péntekre hűlt, majd a hétvégén ismét enyhült az idő - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán.


Az elmúlt 90 nap (2019. január 13-ig) csapadékösszegének eltérése az átlagtól (mm) - fotó: OMSZ

Az enyhébb idő jellemzően a nyugati országrészben volt: miközben délnyugaton kedden jelentősen megenyhült az idő, ugyanakkor keleten a hét legvégéig kitartott a havas időjárás.

Hétfőn és kedden, valamint pénteken és szombaton reggel is sokfelé volt a havas északkeleti területeken -15 fok körüli fagy.

A leghidegebb reggel a héten kedden alakult ki, -16, -19 Celsius fok is előfordult. A több hullámban érkező egyre enyhébb léghullámok hatására délnyugaton vasárnap viszont már +10 Celsius fokig melegedett a levegő.

A nyugati országrészben már egyáltalán nincs hó, a legtöbb helyen csak foltokban van, és hétfőn már az egész országban olvadt. Összefüggő hó (a hegyeket leszámítva) inkább már csak az északkeleti, keleti határ közelében van.


Az őszi vetések Sentinel műholdképen Répcelak környékén narancsos színnel kiemelve 2019.01.13-án - fotó: OMSZ

A sok frontátvonulás ellenére viszonylag kevés csapadék hullott az országban az elmúlt héten (az északnyugati áramlásnál a nedvesség döntő része a határon túli hegyek északi oldalánál csapódik ki). Csak az ország északnyugati és északkeleti csücskében, valamint a Főváros környékén hullott 10 mm-t meghaladó mennyiség, másfelé jellemzően 5 mm alatt maradt.

Különösen délnyugaton esett kevés az elmúlt hetekben, arrafelé a 100 mm-t is meghaladja már a csapadékhiány (1. ábra).

A talaj a nagy hidegek ellenére, a hó szigetelő hatása miatt csak kisebb körzetekben fagyott 5 cm mélyen, sokfelé egyáltalán nincs fagy a talajban. A talaj felső 20 cm-es rétege országszerte nedvességgel telített, délnyugaton ettől kissé szárazabb, az ország nagyobb részén az 50 cm-nél mélyebb rétegekben azonban még bőven van hely további nedvességnek.


Az őszi vetések Sentinel műholdképen Sárvár környékén narancsos színnel kiemelve 2019.01.13-án - fotó: OMSZ

Naptárilag a meteorológiai tél közepénél járunk, mely eddig kedvezően alakult: bár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt is szükség van, de fagy nem károsított. A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, főleg a déli, délnyugati területeken kellene még akár 100 mm csapadék is tavaszig szép egyenletes időbeli eloszlásban.

Ehhez a légköri áramlás délnyugatira kellene forduljon, melyre az előttünk álló hét végétől van esély.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjának része a Sentinel műholdcsalád, melyen számtalan mérőeszköz pásztázza bolygónkat. A Sentiel-2-es műhold nagy felbontású felvételeiből a téli Tisza-tóról már mutattunk be képeket, itt a hómentes nyugati országrészről, az őszi vetéseket emeltük ki egészen friss, vasárnap készült mérések alapján (2., 3., 4., 5. ábra).


Az őszi vetések Sentinel műholdképen Zalakaros környékén narancsos színnel kiemelve 2019.01.13-án - fotó: OMSZ

A képeken az őszi vetések narancsos színnel vannak kiemelve, az egyes táblák jól elkülöníthetőek. Az intenzív, táblán belül egységes színű táblák egyöntetű, jól fejlett állományokat mutatnak. A 6. ábrán, az előző területtől kissé keletebbre, valós színezést használtunk, melyen a fehér foltok a havat mutatják (a kép bal fölső sarkában egy felhőpamacs is fehérlik).

A kép érdekessége, hogy a hóréteg elhelyezkedéséből szépen kirajzolódik a szél munkája.

Sok táblán látható ugyanis, hogy azok északnyugati, szélárnyékos sávjában halmozta fel a szél a havat, míg a táblák más részei már hómentesek. A hó teljes olvadása után ezek a táblarészek jóval nagyobb csapadékbevételhez jutnak, mint a tábla többi része. Mivel ez telente viszonylag sűrűn előforduló jelenség, így évek alatt a talaj szerkezetében is eltérések alakulhatnak ki a táblán belül.

Az előttünk álló hét további részén délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.

Gyengén és erősebben felhős időszakok és területek váltakoznak, majd péntektől több lesz a felhő. Jelentősebb mennyiségű csapadékra nincs kilátás a héten, de többször, többfelé várható gyenge eső, havas eső, a hét első felében akár havazás.


Az őszi vetések Sentinel műholdképen Nagykanizsa környékén narancsos színnel kiemelve 2019.01.13-án - fotó: OMSZ

Az összmennyiség azonban csak 2-8 mm között valószínű az országban. A Dunántúl déli felén csütörtökön erős széllökésekre kell számítani. A hőmérséklet néhány fokkal az átlagos értékek fölött alakul a héten.


Havas és hómentes mezőgazdasági táblák Sentinel műholdképen Csorna környékén 2019.01.13-án - fotó: OMSZ

Sokfelé fagymentesek lesznek az éjszakák, csütörtökön és vasárnap reggelre csökken nagyobb területen kevéssel fagypont alá a levegő hőmérséklete. A maximum értékek északon, északkeleten általában 5 fok körül, kissé az alatt, a déli, délnyugati országrészben a hét közepén 10 fok körül alakulnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.