2019.09.18., szerda , Diána

Előrejelzések

2019. január 02. szerda • 11:58

Agrometeorológia: jól telelnek az őszi vetések

Karácsony hetének változékony, de enyhe, szeles időjárása után az újév is frontokban gazdag héttel köszönt be.

Főként a Dunántúlon folytatódik a szeles idő, a hét közepétől több fokos lehűléssel. Számottevő csapadék a hétvégén valószínű - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán.


A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető vízkészlet százalékában - ábra: OMSZ

A mögöttünk álló héten többször, többfelé fordultak elő kisebb esők, de 10 mm-t elérő mennyiség csak helyenként, főként a Tiszántúlon hullott. Hótakaró a karácsonyt megelőző olvadás óta nem alakult ki.

A csapadék eső formájában esett, havas eső, havazás csak a hegyvidéki területeken fordult elő, de összefüggő hóréteg csak magasabb hegységeinkben található.

A talaj felső 20 cm-es rétege a keleti és északi országrészben sokfelé sáros (1. ábra), néhol az alsóbb rétegek is nedvességgel telítettek, bár az Alföld nagy részén az 50 cm-nél mélyebb rétegekben bőven van hely további nedvességnek (2. ábra).

Talajfagy továbbra sem fordul elő, az Északi-középhegység térségében és a délnyugati határszélen 1-2 fokos, másutt 3-4 fokos a talajhőmérséklet a felszíntől 5 cm-re.


A talaj 50-100 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető vízkészlet százalékában - 2. ábra: OMSZ

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek, nyugalmi állapotban vannak. Az elmúlt héten az ilyenkor megszokottnál 3-5 fokkal melegebben alakult az átlaghőmérséklet. Éjszakánként sem alakultak ki -5 foknál erősebb fagyok, napközben pedig általában néhány fokkal fagypont fölött, a hét elején a Dunántúlon néhol 10 fok körül alakult a legmagasabb hőmérséklet.

Az újév első hetében is több időjárási front vonul át fölöttünk.

Erősen és közepesen felhős időszakok és területek váltakoznak. A hétvégéig többfelé várható gyenge eső, havas eső, egy-egy hózápor. Szombaton a jelenlegi számítások szerint 5 mm körüli csapadék érkezhet, keleten hó, a Dunántúlon vegyes halmazállapot valószínű.

Szeles lesz az idő, sokfelé kell erős, a Dunától nyugatra többször viharos széllökésekre számítani.

A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet szerda kivételével fagypont alatt alakul, de -10 fok körüli fagyok egyelőre nem várhatók. Napközben pedig a hét első felében az elmúlt napokhoz hasonlóan pár fokkal fagypont fölött, majd csütörtöktől -2 és +2 fok között alakul a hőmérséklet.

A keleti országrészben lesz a hidegebb. A növények telelését veszélyeztető időjárás a héten sem valószínű.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.