2019.08.25., vasárnap , Lajos,Patrícia

Előrejelzések

2019. január 23. szerda • 17:08

Agrometeorológia: jót tesz a csapadék az őszi vetéseknek

Visszatért a havazás, csütörtöktől pedig vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás.

A múlt hét tavaszias időjárása után a hétvégére visszatért a tél, és vasárnap ismét hó takarta be az ország keleti felét. A folytatásban mediterrán ciklonok határozzák meg időjárásunkat - olvasható az Országos Meteorológiai Szövetség (OMSZ) oldalán.


1. ábra: Az elmúlt 7 nap (2018. december 9-ig) csapadékösszege (mm) - ábra: OMSZ

A múlt héten a keddi átmeneti lehűlés kivételével általában véve igen enyhe, az ilyenkor szokásosnál 3-4 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű idő volt a jellemző, erős, többfelé viharos széllel, záporokkal, hózáporokkal.

Szerdán még csak délnyugaton, csütörtökön a tartósan ködös, párás északkeleti, keleti tájak kivételével már sokfelé 10 fok fölé melegedett a levegő.

A hótakaró a magasabban fekvő hegyvidéki területek kivételével mindenütt elolvadt. Péntekre virradóra hidegfront vonult át az ország fölött, melyet vegyes halmazállapotú csapadék kísért, a legtöbb helyen eső, de északkeleten helyenként ónos eső, Zalában hó esett.


2. ábra: A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára 
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%) - ábra: OMSZ

A szombat este dél felől érkező melegfront hozott vasárnapra a keleti országrészbe havazást, melyből az Alföldön vékony, északkeleten 10 cm körüli hótakaró alakult ki.

Összességében 1 és 12 mm közötti csapadék hullott a héten, és az ország déli fele volt a csapadékosabb, bár a legszárazabbnak számító Dél-Baranyában most is kevés esett.(1. ábra)

A talajok felső 20 cm-es rétege általában véve jó vízellátottságú, és lassan az alsóbb rétegekbe is leszivárog a víz.(2. ábra)

Talajfagy egyelőre sehol nem akadályozza ezt, jellemzően 0 és +1 fok között van az 5 cm-es talajhőmérséklet, ennél magasabb értékek a déli, délnyugati határszélen fordulnak elő.(3. ábra)


3. ábra: A talajhőmérséklet napi átlaga 5 cm-es mélységben (Celsius fok) - ábra: OMSZ

Az őszi vetések továbbra is nyugalomban, ideális körülmények között telelnek, károsító fagy az előttünk álló héten sem valószínű. A nappalok hossza a hét végén már 50 perccel lesz hosszabb a téli napfordulónál. 

A 4., 5., 6. ábrákon a múlt keddi derült időben készült mérések alapján mutatjuk be az aktuális hóborítottságot

  • Békéscsaba és Szarvas térségében.

A folytatásban jellemzően déli, délnyugati áramlással mediterrán ciklonok érkeznek térségünk fölé. A hétfői napos idő után a hétvégéig gyakran lesz erősen felhős az ég, a hétvégén várhatók ismét napos időszakok.

A hét második felében hóra, havas esőre, esőre egyaránt számítani lehet.

Összességében 5 és 25 mm között valószínű a heti csapadékösszeg, és ismét a déli és a keleti országrészben várható a nagyobb mennyiség, nagyrészt hó formájában. Ez kedvezően hat a talajok állapotára, mert a déli tájakon van nagyobb vízhiány.


4. ábra: Nagy felbontású műholdkép a Békéscsaba környéki havas területről 2019.01.15-én - ábra: OMSZ

Erős illetve viharos szélre pénteken és szombaton lehet számítani a Dunántúlon valamint a Hegyalja térségében. A hőmérséklet a múlt hetinél kissé alacsonyabban alakul, de nagyobb területre kiterjedő -10 fok alatti, komoly fagyokra nem kell számítani.


5. ábra: Nagy felbontású műholdkép a Szarvas környéki részben havas területről 2019.01.15-én - ábra: OMSZ

Szombaton és vasárnap a Dunántúlon csökken -5 fok alá a hőmérséklet. Nappal jellemzően -2, +2 fokig melegszik a levegő, csütörtökön várható ennél néhány fokkal melegebb. A talajhőmérséklet is visszaesik kissé, 5 cm-es mélységben többfelé kevéssel fagypont alatt alakul majd a héten.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.