2020.12.05., szombat , Vilma

Előrejelzések

2018. október 24. szerda • 10:48

Agrometeorológia: kicsit fellélegezhetnek a földek

A héten enyhülhet az aszályos idő, de így is bizonytalan még a közeledő csapadék mennyisége.

A mögöttünk álló hét közepén a megelőző száraz, napos, meleg időszakhoz képest változékonyabbra fordult időjárásunk. A megnövekedett felhőzetből azonban csak minimális, 0 és 2 mm közötti eső esett, ennél többet csak igen kevés helyen mérhettek.

Az elmúlt 30 napban jellemzően 30-40 mm-rel hullott kevesebb eső az átlagosnál, ami a megelőző csapadékhiányos időszakkal együtt a talaj felső egyméteres részében 100-170 mm-es vízhiányhoz vezetett - olvasható az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) oldalán.


Az előrejelzések szerint 2 és 15 mm közötti csapadékmennyiség valószínű az országban - fotó: Pixabay

Az országos átlagnál délnyugaton, és az északkeleti országrész egyes tájain jobb kicsivel a helyzet

  • az Alföldön,
  • a Mátrától nyugatra,
  • a Hegyalján és a Dunántúl jelentős részén

azonban rendkívül száraz a talaj minden rétege.

A maximum hőmérsékletek fokozatos csökkenést mutattak, de a hét nagy részén még jóval az ilyenkor megszokott értékek fölött, 20 fok körül alakultak, csak vasárnap köszöntött be a hűvös idő.

A csípős hajnalok azonban a hét második felében a megnövekedett felhőzetnek köszönhetően megszűntek

A hosszan elhúzódó száraz időszak a kukorica betakarításának és a szőlő szüretelésének kivételével a mezőgazdaság minden területén károkat okoz. A szeptember eleji esők előtt elvetett repce 6-8 leveles fenológiai fázisban van, de a fejlődése többfelé megállt a szárazság miatt.

A később vetett állományok egy része ki sem kelt, illetve csak szikleveles fázisban van

Az őszi búza vetése sokfelé már poros, igen száraz magágyba történt, és ennek megfelelően a kelése is vontatott, igen heterogének a táblák. Vannak 1-3 leveles fázisban levő állományok, de ki nem kelt állományok is, ahol a csírázáshoz kiadós esőre lenne szükség.

Az OMSZ legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképén a zöldtömeg mennyisége folyamatos, de lassú csökkenést mutat. A változást ábrázoló térkép meglehetősen egyenletes képet mutat az országról. Az anomália térkép szerint a Duna-Tisza közén, illetve középhegységeinkben az átlagosnál nagyobb zöldtömeggel rendelkező terültek is vannak, de a Tiszántúlon és a Duna-Tisza közének északi részén nagy területen jelentős negatív eltérés is megfigyelhető.

  • A negatív eltérés nagyobb részben az aszályos időnek,
  • kisebb részben az átlagosnál hamarabb bekövetkező érés-növényszáradás fenológiai fázisnak tudható be.

Az erősen mozaikos területek (ahol kis területű vörös és zöld foltok egymás mellett találhatók) a vetésforgó miatt alakulnak ki attól függően, hogy az adott évben éppen milyen kultúra van a táblában.

A héten meglehetősen változékony időre van kilátás, sok felhővel, rövid napos időszakokkal, erős széllel

Az előrejelzések szerint 2 és 15 mm közötti csapadékmennyiség valószínű az országban, a Dunántúl északi felén várható több eső. További csapadék a hétvégén fordulhat elő, melynek mennyisége egyelőre bizonytalan.

agrotrend.hu / OMSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.