2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Előrejelzések

2019. február 12. kedd • 10:24

Agrometeorológia: közeledik a tavasz, nő a fagykárok esélye

A vegetáció túl korai megindulása legtöbbször nem sok jóval kecsegtet.

Az éjszakai fagyok egyelőre nyugalomban tartják a vegetáció döntő részét hazánkban, de a hét végére várható enyhülés hatására, elsősorban az ország déli, délnyugati területein, a tavasszal korán meginduló növények nedvkeringése a hét végétől már elkezdődhet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán.


Az elmúlt hét változékony idővel kezdődött, majd a hét közepétől megnyugodott az időjárás - fotó: Pixabay

A hét második felében megjelenő ködfoltok mellett bőven volt napsütéses idő is. A kevesebb felhő miatt erősödött a nappali hőingás: a maximum-hőmérsékletek +5 Celsius fok körül, kissé a fölött alakultak, de vasárnap a Dunántúlon már sokfelé a 10 fokot is meghaladta.

Éjszakánként ezzel szemben fagyos idő volt a jellemző, a leghidegebb reggel csütörtökön alakult ki.

Ekkor többnyire -4 és -7 fok között alakultak a minimumok. Ezek az éjszakai fagyok egyelőre nyugalmi állapotban tartották a vegetációt.

A héten sík területen hó már nem volt, a talaj felszíne éjszaka megfagyott, nappal kiengedett, így napközben sáros volt. A gyakori megfagyás, kiengedés miatt a talajfelszín így tél végén megemelkedik, mely az őszi vetések gyökereinek megszakadását okozhatja. A talajban jelenleg nincsen fagy, 5 cm-es mélységben többnyire 3-5 Celsius fok a hőmérséklet.

Kedden fordult elő kisebb csapadék az országban, de annak mennyisége 5 mm alatt maradt, a hét nagyobb részén száraz volt az idő.

Vasárnap estétől kezdődött újabb csapadék, mely már jelentősebb mennyiséget hozott az ország területére eső formájában. Hétfő délutánig az ország nagyobb részén általában 1 és 5 mm közötti csapadék hullott, de délen 5-10 mm, a Dunántúl déli felén pedig 10-15 mm. A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, a déli területeken viszont még mindig jelentős (60-90 mm) mennyiségre lenne szükség tavaszig egyenletes időbeli eloszlásban.

A folytatásban sokfelé lesz szeles időjárás, majd a hét második felében, a hétvégén mérséklődik a légmozgás.

A változó felhőzet mellett napsütés is várható, a hét második felében viszont tartós ködfoltok is kialakulhatnak majd. Csapadék kedden, szerdán és csütörtökön még elfordulhat, de jövő hétfőig az egy heti mennyiség 5 mm alatt marad.

A hőmérsékletben az eddigiekhez képest nagy változás nem várható, éjszakánként lesznek fagyok is, bár nem minden éjjel. Napközben pedig eleinte +5 fok körül alakul a hőmérséklet, majd a hét második felében felmelegedés kezdődik.

A hétvégén már sokfelé lehet 10 fok feletti hőmérséklet. A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a hónap végéig nagyobb lehűlés nem ígérkezik, enyhe lehet az idő. Ez pedig jelentheti azt, elsősorban az ország déli, délnyugati területein, hogy a tavasszal korán meginduló növények nedvkeringése a hétvégétől már elkezdődhet.

A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 23 percet.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.