2020.12.04., péntek , Borbála, Barbara

Előrejelzések

2018. szeptember 19. szerda • 12:35

Agrometeorológia: Még pár napig zavartalan a betakarítás

A hétvégén viszont megérkezik az ősz, amely minimális csapadékot is hoz magával.

Előreláthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ezután viszont nem fordul csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik - olvasható az Országos Meteorológia Szolgálat oldalán.


A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére - fotó: agrotrend.hu

Az elmúlt egy hét során jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak pénteken és szombaton fordultak elő elszórt záporok (jellemzően 5 mm alatti mennyiséggel), elsősorban a Dunántúlon és északkeleten.

Így az ország területének nagyobb része teljesen száraz maradt.

A talaj nedvességtartalma a szeptember eleji csapadékeloszlásnak megfelelően a Dunántúlon nedves, ezzel szemben északkeleten, például a Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság:

100 mm-nél is több csapadék hiányzik a talajból.

A hőmérséklet késő nyáriasan alakult, a maximumok pénteken országszerte 30 Celsius fok körül álltak be, majd a szombatra átvonult gyenge hidegfront pár fokos lehűlést hozott. Rohamosan rövidülnek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, erősebb az éjszakai lehűlés, így a front utáni légtömegben vasárnap és hétfő reggelre már sokfelé jelentek meg 10 fok alatti minimum hőmérsékletek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 1600 és 1850 foknap között járnak az országban.

Az  1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegei láthatók az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel, míg a 3. ábrán a hőösszeg területi eloszlását láthatjuk. A legmagasabb értékek a Tisza alsó szakaszának környékén vannak, míg a legalacsonyabbak (a magasabb területeket leszámítva) az északi és a nyugati határszélen.


Első ábra - fotó: OMSZ

Meglepő lehet, hogy milyen magasak az értékek a Bodrogközben és az Északi-középhegység déli lábánál, de mint érdeksség a budapesti városi hősziget is látványosan kirajzolódik.

Az értékek rekord közeliek, már bőven elegendő hőmennyiség gyűlt össze a kukorica beéréséhez.

Mivel április 1-től számolunk, az eltérő időpontokban történt vetés miatt valamennyit ezekből az értékekből le kell vonni.


Második ábra - fotó: OMSZ

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából 2-3 héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növénynél.

A napraforgó és a kukorica beérett, az aratása folyamatban van.

A száraz idő hatására a kukoricaszemeknek egyre ideálisabb a nedvességtartalma. Ez a kedvező folyamat a héten is folytatódni fog egészen péntekig, a szárítási költségek, alacsonyabban fognak alakulni.

A kikelt repce számára a legtöbb helyen elegendő nedvesség áll a rendelkezésére a talajban, így jól fejlődhet, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelés és növényfejlődés várható.


Harmadik ábra - fotó: OMSZ

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképen a zöldtömeg mennyisége egyre kisebb. A változást mutató térkép szerint a csökkenés (sárga és vörös területek) mértéke mérséklődött, sőt a középső országrészben a szeptember eleji esők hatására növekedés tapasztalható. Az anomália térkép változatos képet mutat az országról:

míg a Duna-Tisza közén az átlagosnál nagyobb zöld tömeggel rendelkező terültek is vannak, addig a Tiszántúl északi részén nagy területen jelentős negatív eltérés is megfigyelhető.

A folytatásban péntekig marad a késő nyári, száraz idő: a hőmérséklet emelkedik, a hét közepén már országszerte 30 fok közeli maximumok várhatók. A hőmérséklet vasárnapra jelentősen visszaesik, már csak 20 fok körüli napi csúcsértékek várhatók. A fronttal eső is érkezik, ennek mennyisége azonban viszonylag kevésnek ígérkezik, jellemzően 10 mm alatti csapadékösszeg valószínű.

A front gyors átvonulása után valószínűleg ismét száraz időszak következik.

Az egyre hosszabbodó éjszakákon sokfelé erős harmatra lehet számítani. Komolyabb szelet majd csak a hétvégi front hoz, egyébként nagyrészt mérsékelt, időnként élénk légmozgásra számíthatunk.

agrotrend.hu / OMSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.