2019.09.16., hétfő , Edit

Előrejelzések

2018. december 28. péntek • 11:59

Agrometeorológia: napról-napra hosszabbodnak a délutánok

A talajban nagyobb fagy kialakulására nem kell számítani a hétvégéig.

 

Az előző hét első része még hideg, havas, téli idővel telt, majd a hét közepétől előbb nyugaton, majd szombatra végül északkeleten is jelentősen megenyhült az idő a megerősödő szélben. A hét eleji országos, összefüggő hóréteg ennek megfelelően előbb a Dunántúlon, majd keleten is szinte mindenhol (a magasabb hegyeket kivéve) elolvadt - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldlán.


A talaj fölső 1 m-es rétegében ennyi nedvesség hiányzik a telítésig 2018. 12. 23-án (mm) - ábra: OMSZ

Csütörtökön és pénteken sokfelé fordult elő az országban vegyes halmazállapotú, kisebb mennyiségű csapadék. Jelentős eső szombaton, majd pedig vasárnap-hétfőn érkezett. A lehullott csapadék mennyisége nagyjából a Szombathely-Dunaújváros-Szarvas-Lőkösháza vonaltól délnyugatra 5 mm alatt maradt, ugyanakkor ettől északra 5 és 15 mm között alakult, sőt például a Kisalföldön és a Börzsöny-Mátra térségében helyenként a 30 mm is megközelítette. Hétfőn délelőtt a Szamosközben az esőt többfelé havazás váltotta föl.

A talajban jelenleg fagy nincs, 5 cm-es mélységben északkeleten 2-3 Celsius fok, míg délen, délnyugaton 4-5 fok a jellemző hőmérséklet.

A talaj fölső rétegei országszerte telítettek nedvességgel, nagy területen már a fölső 50 cm-es réteg teljesen átázott, ugyanakkor mélyebben még bőven van helye a nedvességnek, különösen az Alföldön (1. ábra).

Az előző hét első felében a havas felszín és a kevesebb felhő miatt erős éjszakai fagyok alakultak ki, sokfelé, elsősorban a középső és keleti országrészben -10 Celsius fok körüli minimumokkal. Helyenként -12, -15 fokos fagy is előfordult, de a hóréteg az őszi vetéseket ennek káros hatásától megvédte. Szombaton és vasárnap pedig már sokfelé 10-12 fokos enyheség következett.

Ez a hőmérséklet az őszi kalászosoknak még némi fejlődést is lehetővé tenne, de a vegetáció alapvetően nyugalomban van.

Eddig a tél kedvezően alakul, bár volt kemény hideg is, de fagy nem károsított. A csapadék az őszi nagy hiány után pótlódik a talajban, csak ott látni kisebb belvízfoltokat, ahol rossz a talaj vízáteresztő képessége.

A csapadéknak a folytatásban lesz ideje beszivárogni a mélyebb rétegekbe, mert az előttünk álló héten nagyobb mennyiség legfeljebb a hét végére érkezhet. Addig éjjel sokfelé gyengén megfagy, nappal kienged majd, szélsőséges hőmérsékletek nem várhatók. Gyakran lesz szeles az idő, ami nem kedvez a ködnek, annál inkább a tiszta időnek, a gyorsan vonulók felhők mellett pedig napsütés is valószínű.

A talajban nagyobb fagy kialakulására nem kell számítani a hétvégéig, 5 cm-es rétegben pár fokkal fagypont fölött alakul majd a hőmérséklet. A hétvégére a Nap járása eléri azt a pontot, amikor legkésőbb kel föl az évben, de a délutánok, ha csak lassan is, de már most napról-napra hosszabbodnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.